Köpenhamn ska spara in miljarder på barnen

I kväll samlas föräldrar i Köpenhamn på ett stormöte för att planera protester mot kommunens planer på att spara in en miljard danska kronor på barnomsorgs- och barnverksamhetsområdet under de kommande fyra åren.

Orsaken är ett sparbeting som regeringen lagt på landets kommuner och som går ut på att de ska skära 1 procent per år i budgeten fram till år 2020, men handlar också om en omfördelning som Köpenhamns kommun själv vill göra.

Den drivande aktören bakom protesterna är Köpenhamns Föräldraorganisation som kallat samman till mötet på Nørrebro klockan 17 i dag. De ser allvarligt på nedskärningen, vilken de menar kommer att få förödande konsekvenser.

– Det är nära på katastrofalt. Vi är långt förbi att skära in på benet. Vi skär i benet, säger Julie Kyndesgaard, ordförande for Köpenhamns Föräldraorganisation, till den danska tidningen Arbejderen.