Kommunalordförande blir kvar trots massflykt

I onsdags, en vecka efter Aftonbladets avslöjande om Kommunalledningens påkostade fester, hade omkring 9 600 medlemmar valt att lämna förbundet trots ordförande Annelie Nordströms vädjan om att de ska stanna kvar. Ilskan och upprördheten över skötseln av fackets många sidoaffärer är stor och många kräver nu hela ledningens avgång.

Efter det här blir det svårt att locka fler till facket.

Jannis Konstantis, ordförande för Sekos tunnelbanesektion 111

Skandalen har inte bara skadat Kommunal. Hela fackföreningsrörelsen kan på sikt ta skada. Det menar åtminstone Jannis Konstantis som är ordförande i Sekos tunnelbanesektion 111 i Stockholm. Tillsammans med sina kollegor har han skrivit ett upprört brev med krav på Kommunalledningens avgång.

– Tyvärr är jag inte förvånad. Det som har hänt är ett exempel på hur dagens stora fackföreningar fungerar. De försöker tjäna pengar genom att syssla med försäkringar och hyra ut sina tillgångar till högstbjudande. De har blivit bolag för att handla med aktier, eller investera i fastighetsbranschen och andra snabba casch-branscher som ger snabba pengar till rörelsen, säger han till Arbetaren.

Jannis Konstantis suckar i telefonen och kallar Kommunalledningens agerande för fördärvligt. Facket kan, menar han, förlora stort på det som hänt.

– Bland oss som jobbar är det många som känner sig desillusionerade. Man går in i en organisation som man tror ska värna ens intressen. Efter det här blir det svårt att locka fler till facket, säger han.

FAKTA Skandalerna runt Kommunal

Onsdagen den 13 januari avslöjades hur Kommunal gått back över 320 miljoner kronor genom att driva en lyxkrog i centrala Stockholm.

Samma dag kom det fram att både ordförande Annelie Nordström och kassör Anders Bergström semestrat på förbundets egen konferensanläggning, den gamla grosshandlarvillan på ön Marholmen, utan att betala en krona. Räkningen har medlemmarna i stället fått stå för.

Andra avslöjanden som kommit under den gångna veckan är hur förbundskontoret ordnade julfest med en spritnota på 110000 kronor samt hur delar av Kommunals ledning åkt på lyxresa till London där de spenderade hundratusentals kronor på en helg.

Dagen efter det första av de många avslöjandena om hur Kommunal hanterat sina medlemmars pengar lämnade förbundskassören Anders Bergström sitt uppdrag med ett avgångsvederlag på nästan två miljoner kronor.

Samtidigt kom uppgifterna om att han, förutom den tunga posten som kassör i Sveriges största fackförbund, under samma tid haft 37 andra uppdrag vid sidan om, bland annat i flera företagsstyrelser. Något som ytterligare spädde på ilskan och bilden av en typisk fackpamp.

Ordförande Annelie Nordström, som länge vägrade kommentera uppgifterna om förbundsledningens dyra vanor, där notorna betalades av undersköterskor och bussförare, meddelade dock under en presskonferens sent på onsdagseftermiddagen att hon blir kvar fram till förbundskongressen i maj.

Förbundet har lovat att ta itu med de omfattande problemen och sagt att de inom kort kommer att presentera ett åtgärdspaket ”mot de brister som uppdagats”.

Hur medlemmarna kommer att reagera är dock fortfarande osäkert. Raset har varit stort och på Kommunals egen Facebooksida har reaktionerna inte låtit vänta på sig. ”Vad är det som får er att tro att det är ok att använda medlemsavgifter till att äta och dricka gott?”, skriver en av hundratals medlemmar.

Även två av förbundets tunga avdelningar, Mellersta Norrland och Norrbotten, kräver också ledningens omedelbara avgång.