Barnarbete bakom mobilbatterier

Undersökningen är gjord i Kongo, det land i världen som producerar mest kobolt på den globala marknaden och där flera stora multinationella företag köper sina varor ifrån.

Rapporten ”This is what we die for: Human rights abuses in the Democratic Republic of the Congo power the global trade in cobalt” fastslår att barn, ofta så unga som sju år, arbetar i gruvor under mycket farliga och svåra förhållanden.

UNICEF beräknade 2014 att ungefär 40 000 barn arbetar i gruvor i södra Kongo, många av dem där kobolt utvinns.

– Kontrasten är stor mellan försäljningen och marknadsföringen av toppmoderna teknikprylar – och barnen som bär tunga säckar av stenar, och gruvarbetarna i smala gruvschakt som riskerar permanenta lungskador, säger Mark Dummett, utredare vid Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Gruvarbetarna som arbetar i områden där CDM, ett av landets största företag vad gäller mineralbearbetning, köper kobolt riskerar inte bara att få långvariga skador på hälsan utan löper även stor risk att råka ut för dödliga olyckor.

Minst 80 gruvarbetare dog i södra Kongo mellan september 2014 och december 2015. Men Amnesty menar att mörkertalet är stort eftersom många olyckor aldrig rapporteras och kropparna ligger kvar i rasmassorna.