Håll ögonen på Kommunalavtalet!

Ännu en ”fackskandal” har briserat – nu med Kommunal i stormens öga. Unionens foliehattsskandal sköljdes omedelbart bort av mediaflödet som följde Kommunalpamparnas offentliga avklädning.

Tjänstemannafackets toppar kan nu ostört fortsätta krypa runt på alla fyra på förbundskontoret och kanalisera pengar till norska framgångsprofeter inom pseudovetenskapen kommunikologi.

Jaja, Kommunal var det ja. Även om vissa av de nu avslöjade och käppjagade facktopparna är nya ansikten i skandalsammanhang känns temat igen: sprit, porr, bostadsklipp – allt på medlemmarnas bekostnad. Några toppar schavotterar – andra ber om ursäkt, men blir kvar.

Medlemmarna svarade direkt med massflykt. I mitten av veckan hade, enligt Kommunal själva, närmare 10 000 medlemmar lämnat förbundet, en del för SAC Syndikalisterna, en del in i oorganisering. Jag ser framför mig hur arbetsköparna och deras organisationer gnuggar sina händer i segervisshet.

Tjänstemannafackets toppar kan nu ostört fortsätta krypa runt på alla fyra på förbundskontoret och kanalisera pengar till norska framgångsprofeter inom pseudovetenskapen kommunikologi.

För skandalen kommer mycket olägligt. Det är nu nämligen bara drygt tre månader kvar innan Kommunal och deras motpart Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ska ha det största avtalet klart för offentliganställda. Mycket står också på spel.

Kommunal har gått hårt ut med Nu är det nog-retorik när det gäller undersköterskornas löner och krävt en höjning över det så kallade märket som fastställs i industriavtalet, något som motparten redan avfärdat.

Men förutom det offensiva, vilket historiskt inte varit Kommunals främsta kännetecken, krävs också en ståndaktighet gentemot SKL:s krav om sifferlöst avtal. Här står desto mer på spel. Om Kommunal skulle vika och ta sista steget till ett avtal som inte garanterar någon som helst central löneökning så har LO-dammen emot avtalsformen brustit.

Den stora frågan är nu hur Kommunal kommer att reagera i de stundande förhandlingarna. Kommer de att gå på offensiven i syfte att visa de medlemmar som stannar kvar att de, trots en massa misslyckade sidoverksamheter och skandalösa pampexcesser, ändå är obevekliga när det gäller kärnverksamheten? Kommer de att visa att delar av medlemmarnas pengar är välinvesterade i ”fajten”?

Eller kommer de, oroliga för de negativa stämningarna hos allmänheten, att vara ”ansvarstagande” och hålla låg profil? SKL kommer självsäkert att gå på och utnyttja motpartens bakslag. Kommer Kommunal våga strejka?

Den 30 april ska avtalet vara klart. Hur befogat än rasandet över pamparnas omdömeslöshet än är – håll era ögon på avtalsrörelsen.

PS. Jag kan inte hålla mig från att kommentera det bisarra i Socialdemokraterna och Kommunals gemensamma göromål. Förutom att man tillsammans lirar med lägenheter är det också en socialdemokrat som leder SKL och som nu arbetar för att tvinga förbundet att tillgodose arbets­köparnas intressen. DS.