Kommunalare flyr till SAC

Telefonerna har gått varma och mejlen stömmar in på SAC Syndikalisternas kansli i Stockholm efter att medlemsflykten från Kommunal påbörjades i slutet av förra veckan.

Orsaken är avslöjandet om att LO-förbundet, som framför allt organiserar deltidsarbetande kvinnor, för medlemmarnas pengar bland annat drivit lyxkrog med porrevent – och det dessutom med mångmiljonförlust.

Foto: Privat
Fanny Hökby, informationsorganisatör för SAC Syndikalisterna.
Foto: Privat

Fanny Hökby, som arbetar som informationsorganisatör för SAC, har fått besvara många praktiska frågor om hur man byter fack från de kommunalare som nu tröttnat på sitt tidigare förbund. Hittills har ett hundratal fyllt i en intresseanmälan för att gå med.

– I början sade de flesta som hörde av sig att de ville byta fack på grund av sexskandalen. Den vanligaste frågan då var ”är ni ett feministiskt fack?”. Men nu verkar det mer handla om alltihop – de har fått nog av fackpampsgrejen, fallskärmsavtalen, hur medlemmarnas pengar används, säger hon till Arbetaren.

Kommunal snackar om att de tar fajten när det egentligen är läggmatch efter läggmatch.

John Nordmark, facklig samordnare för SAC Syndikalisterna

Den största skillnaden mellan SAC och andra fack menar Fanny Hökby är organisationsformen, hur den fackliga verksamheten bedrivs.

– Vår organisation omöjliggör pampvälde. Vi har inga ombudsmän eller chefer med enorma löner, våra funktionärer kan bara sitta i sex år och vi har likalön. Det finns inget utrymme för oss att sko sig. De lokala samorganisationerna, sektionerna och syndikaten är självbestämmande och väljer själva hur pengarna ska användas och vilka stridsfrågor de vill driva, säger hon.

Hon är inte förvånad över skandalerna kring Kommunal som rullats upp den senaste veckan.

– Allt det här handlar om att fackföreningar allt mer gått från att vara sammanslutningar av arbetare till att bli institutioner – att pamparna driver bolag och leker kapitalister. Det är så länge sedan de flesta av ombudsmännen jobbade på golvet att de knappast kan förstå hur situationen för dem de ska förhandla för är eller hur arbetsmiljön fungerar. Alla som förhandlar för oss jobbar själva.

John Nordmark, facklig samordnare på SAC, håller med om att det är organisationsstrukturen som gör dem unika som fack.

– Det är hela tiden medlemmarna som bestämmer, om man vill engagera sig så har man också full insyn och möjlighet att påverka, säger han.

– Kommunal snackar så mycket om hur mycket de kämpar för sina medlemmar när de i själva verket är oerhört defensiva. Om de lyckas vinna en fördel så måste de alltid byta den mot en nackdel. De snackar om att de tar fajten när det egentligen är läggmatch efter läggmatch. Till exempel grejen med individuell lönesättning som de gått med på – det har bara splittrat arbetarkollektivet.

Fanny Hökby arbetar nu för fullt med att förse de lokala samorganisationerna ute i landet med information om hur de kan besvara de nya medlemmarnas frågor och välkomna dem in i rörelsen på ett bra sätt.

– Vi förbereder så mycket det går och så kommer vi att följa upp om någon månad hur många av de som nu hör av sig som faktiskt blir medlemmar, säger hon.