Taiwans nyvalda president vill avskaffa kärnkraften

Tsai Ing-wen från Demokratiska framstegspartiet vann lördagens presidentval i Taiwan över det tidigare styrande KMT:s kandidat Eric Chu, samt en tredje utmanare, James Soong.

Tsai Ing-wen har doktorerat vid London School of Economics och ledde opinionsundersökningarna inför valet. Hon har offentligt sagt att hon vill se till att Taiwan till år 2025 ska ha fasat ut landets tre kärnkraftverk, som sedan 1970-talet har drivits av ett statligt energibolag.

Efter att KMT, Kuomintang, 1987 avskaffade det 38 år långa undantagstillstånd som hållits i landet, kom kärnkraftsmotståndet upp till ytan. I synnerhet riktades detta motstånd mot planerna på att bygga ett fjärde kärnkraftverk vid Taiwans nordöstra kust. Kärnkraften blev en ännu mer omdiskuterad fråga efter Fukushimakatastrofen 2011.

Den nyvalda presidentens målsättning är att fasa ut de tre nuvarande kärnkraftanläggningarna samtidigt som den fjärde anläggningen, som hittills kostat motsvarande 80 miljarder kronor, inte ska tas i drift. I april 2014 beslutade KMT-regeringen till sist att lägga det projektet i malpåse.

Tsai Ing-wen kan få stöd för sin politik om KMT, vilket de flesta förväntar sig, förlorar kontrollen över landets parlament för första gången sedan general Chiang Kai-shek tog över makten efter andra världskrigets slut.

I slutet av förra året träffade Tsai Ing-wen ett antal företrädare för landets industrier och hävdade då att Taiwan kan klara sig utan kärnkraft redan till år 2025 med hjälp av en effektivisering av landets gas- och kolkraftverk, samt en stor satsning på förnybara energikällor.

– KMT tycker om att påstå att kärnenergi är billigt, men det är en lögn. Kärnkraft är definitivt inte billigt när kostnaderna för det nukleära avfallet och säkerhetsfrågorna tas med i beräkningarna, sade Tsai Ing-wen nyligen.