Dominikaner i Zagreb: symposium om religiöst våld

bruno_cadore-smVid ett symposium i Zagreb med anledning av Dominikanordens över hela världen firade 800-årsjubileum har talare från många länder betonat nödvändigheten av ett gemensamt religiöst svar från Europa på hur religionen missbrukas för våld. Då tänkte man på erfarenheter från balkankrigen och den aktuella jihadismen. Bland andra yttrade sig ärkebiskopen av Vhrosna-Sarajevo, kardinal Vinko Puljic, och dominikanernas generalmästare, Bruno Cadoré [bilden]. Tema för konferensen var ”Betyder religionerna något för Europa?” Medarrangörer var universitetet i Zagreb, det påvliga universitetet Angelicum i Rom, Woolf-institutet i Cambridge och mediehuset Styria-Zagreb.

Kardinal Puljic påminde om att det var efter Bosnienkriget 1997 som det interreligiösa rådet grundades i Bosnien-Hercegovina genom en gemensam insats från den katolska kyrkan, den serbisk ortodoxa kyrkan och de muslimska och judiska trosgemenskaperna. Då stod en strävan efter ”aldrig mera” i centrum.

”Tron måste syfta till att bygga en gemensam kultur. Vi kan inte upprätta någon säker grundval för ett samhälle utan moraliska principer, utan samvetsfrihet, utan ansvar för det gemensamma bästa, utan lika rättigheter för alla människor och för varje identitet. Därför är de troende och därför är kyrkan en verklighet, som starkare måste beaktas av Europa”, framhöll Puljic.

Generalmästare Cadoré betonade religionens dubbla utmaning. Den måste öppna sig för det moderna kommunikationssamhällets sociala diskurs, men också granska och reflektera över argumentationen för den egna ståndpunkten. I det samman hanget får inte dialogens värde ses endast i att man visar tolerans i en yttre mening, utan också i att en bättre och fredlig samlevnad förverkligas. ”Vi behöver dialog för att lära känn varandra, förstå och för att nå målet med att utrota våldet och det exklusiva tänkandet, som skadar många individer och hela grupper i samhället”, sade generalmästaren.

Kathpress 2015-01-21