Direktörslöner höjs i takt med hyrorna

Tidningen Hem & Hyra har tagit fram statistik över vad samtliga vd:ar i landets kommunala bostadsbolag tjänar. Kartläggningen visar att genomsnittslönen ligger på 74 000 kronor i månaden. Mest tjänar vd:n för AB Stångåstaden i Linköping, Fredrik Törnqvist, med en lön på 142 000 kronor i månaden. Bolaget han bestämmer över förvaltar drygt 18 000 lägenheter i kommunen. Lägst lön har Lars-Göran Nilsson som är vd för Doroteahus i södra Lappland med 36 500 kronor i månaden.

Dessutom kan två av tre vd:ar i de kommunala bostadsbolagen räkna med att få ut en årslön eller mer om de skulle bli uppsagda. Var sjätte vd har en fallskärm på två år eller mer.

Som Arbetaren rapporterat flera gånger tidigare är det många hyresgäster runt om i landet som oroas för kraftiga hyreshöjningar efter att bolagen där de bor beslutat om påkostade renoveringar.

Här i området är vi generellt mest låginkomsttagare och pensionärer, man undrar ju i vilken utsträckning vi som bara vill ha någonstans att bo ska behöva betala de här lönerna.
David Weir, hyresgäst i Årsta

I Årsta strax söder om centrala Stockholm pågår en omfattande renovering av omkring 300 lägenheter. Beslutet har skapat stor oro i området då hyrorna befaras stiga med uppemot 50 procent. David Weir är en av de boende som nu kan tvingas flytta om hyrorna höjs. Han blir upprörd när han hör att Stockholmshems vd lyfter en månadslön på 126 000 kronor.

– Men tyvärr blir jag inte förvånad. Här i området är vi generellt mest låginkomsttagare och pensionärer, man undrar ju i vilken utsträckning vi som bara vill ha någonstans att bo ska behöva betala de här lönerna, säger han till Arbetaren.

David Weir berättar också att de boende i Stockholmshems lägenheter ännu inte fått någon information om de befarade nya hyreshöjningarna. Trots uppgifter i bland annat Arbetaren och tidningen Årsta/Enskede om höjningar på 50 procent har bostadsbolaget inte velat lämna några kommentarer, förklarar han.

– Det påverkar oss mycket. Vi grannar blir mer och mer oroliga.

Simon Safari är ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm. Han säger till Arbetaren att Stockholmshems vd visserligen har en hög lön, men att föreningen inte kan lägga sig i nivån.

– Jag förstår att det sticker i ögonen på folk, inte minst med tanke på det ekonomiska läget just nu. Men jag tycker att det är ett större problem att bostadsbolagens pengar flyttas till andra verksamheter i kommunen och inte stannar kvar för att gynna hyresgästerna, säger han.

Ann-Margarethe Livh är Vänsterpartiets bostadsborgarråd i Stockholm och alltså den politiker med störst ansvar för stadens bostadsfrågor. Hon kallar Eva Nygrens lön för en fantasisumma men säger samtidigt att hon inte har något inflytande över hur kommunens vd-löner sätts.

– Jag har full förståelse för att människor med vanliga inkomster oroar sig för alla typer av ökade kostnader. Vi har stora renoveringsbehov i många fastigheter i Stockholm så det här är en fråga som berör många, säger hon.

Snittlönen för en vd i ett kommunalt bostadsbolag är 74 000 kronor i månaden. Stockholm ligger i topp. Borde det finnas en maxgräns?

– Jag har ingen exakt summa att komma med på rak arm. Men 74 000 kronor är ju en väldigt hög summa och det är inte rimligt att Stockholm ligger över snittet.

Lönerna för de kommunala bostadsbolagens vd:ar har i snitt stigit med 9,3 procent de senste två åren. Samma siffror för det generella löneläget i Sverige ligger på 5,1 procent. I Stockholm sätts lönerna för vd:ar i kommunala bolag av koncernstyrelsen Stockholms Stads­hus AB.