Kajsa Ekis Ekman får Lidman-priset

Det är mycket författaren Kajsa Ekis Ekman har hunnit med. Förutom att ha en av landets vassaste pennor som hon använt på DNs kultursidor, hos vår pressgranne Dagens ETCs ledarsida och i redaktionen för en annan pressgranne, tidskriften Brand, så har hon skrivit flera böcker: Skulden: eurokrisen sedd från Aten (2013) och Varat och varan: prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan (2010) slår båda hål på myter. Den första ger en annan bild av skuldkrisen, och visar att grekerna inte var lata utan att de tvärt om fick betala notan för den skuldkris som började i USA och sedan muterade till Europa. Den andra analyserar med feministisk skärpa normaliseringen av människohandel och prostitution: den klyvnad som sker mellan jaget och kroppen när människan görs till en vara. Skulden är översatt till grekiska (”Den stulna våren”) och Varat och varan är översatt till både engelska och franska.

Folket i Bild/kulturfronts webbredaktör gratulerar vännen och kamraten Kajsa Ekis Ekman