Fredsstiftare: sedan påvebesöket råder det fred i Bangui

I den Centralafrikanska republiken har andra omgången i presidentvalet skjutits upp. Anledningen är dock inte krigiska motsättningar som tidigare, utan rent organisatoriska svårigheter. Situationen i landet har också blivit mycket lugnare än under det inbördeskrig som ännu för få månader sedan rasade. Den påvlige nuntien på platsen, ärkebiskop Franco Coppola, säger till Vatikanradion, att det är en följd av påvens besök: ”Man lyssnade på det budskap som han om och om igen inskärpte: ’ni är alla bröder och systrar’. Ett samhälle som i åratal vant sig vid splittringen manades till enhet av påven. Och tack vare hans besök kan man nu också se hur mycket bröder och systrar människorna är.”

Genom sina besök hos protestantiska kristna och muslimer byggde påven broar, enligt nuntien. Tidigare rådde det stor rädsla, framför allt hos muslimerna. Men när man fick se med vilken glädje imamen hälsade på påven och hur påven tog med honom i Papamobilen så var det små, men viktiga gester. ”Människorna mottog det med stora applåder och stor glädje. Jag tror att de fick klart för sig att det hos alla rådde stor rädslan för de andra. Och påven fick dem att upptäcka att alla är syskon och inte önskar något annat än fred.”

Den 29 och 30 november förra året besökte påven Bangui, landets huvudstad och öppnade där den första Heliga porten inför Barmhärtighetens år. Att detta besök bidragit till freden i landet var nuntien övertygad om. Även om valet blivit uppskjutet kommer det att förbli fredligt. ”Vid omröstningen om författningen, som ägde rum precis en vecka efter påvebesöket, försökte de antagonistiska partierna blåsa liv i striderna och sköt i luften utanför vallokalerna. Men människorna reagerade inte som förut, stängde inte in sig i sina hus och lämnade fältet fritt för dem, utan begav sig till FN-soldaterna och sökte skydd. Det är första gången befolkningen klart tagit avstånd från de beväpnade banden! Sedan dess har det förblivit lugnt och banden har inte varit verksamma”, enligt nuntien. ”Människorna vill endast ha fred och den här gången har de sett att de är starkare än milisgrupperna.”

Med ett valdeltagande på knappt 80 procent har valen setts som framgångsrika, säger ärkebiskop Coppola, ”genom att påven besökte områden i staden som var off limits för kristna, kunde dessa med egna ögon se hur hjärtligt man hälsade honom – muslimerna hälsade honom varmt välkommen. Och det har för alla bevisat att ”de andra” är precis som vi. Nu finns det inte längre några områden som är ”off limits i staden”.

Vatikanradion, tyska redaktionen, 2016-01-29