Massprotester mot Polens nya medialagar

Polens nya regering, som kom till makten efter parlamentsvalet i oktober förra året, har gått på offensiven vad gäller övervakning och begränsning av yttrandefriheten.

Den 22 december antog parlamentet den av regeringen framlagda lagen, vilken kraftigt inskränker författningsdomstolens möjligheter att stoppa lagförslag som anses strida mot konstitutionen. Det öppnar stora möjligheter för regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS, att driva igenom sin konservativa politik.

Drygt en vecka därefter, den 30 december, klubbades en ny medielag igenom, vilken bland annat överför makten att tillsätta chefer inom statlig radio och tv till landets finansminister. Utrensningarna av journalister som anses obekväma påbörjades omgående.

– Den nya chefen sade bara att jag inte passade in i det nya konceptet och att förändringens vindar blåser, säger ett av landets före detta främsta tv-nyhetsankare, Hanna Lis, i en intervju med Dagens Nyheter.

Journalistföraktet har fått en högljudd talesperson i den nya tv-chefen Jacek Kurski. På Twitter driver Kurski kampanjen #dobrazmiana (på svenska ”bra förändringar”), där budskapet är att vem som helst kan bli journalist: ”Har du en smartphone? Spela in en rapport och bli reporter på TVP. Total frihet, inget fiffel.”

Polens nya lagar kritiseras såväl på hemmaplan som internationellt. Som Arbetaren tidigare har rapporterat har EU-kommissionen inlett en granskning om huruvida dessa lagar är att betrakta som ett hot mot demokratin. Om kommissionen skulle komma fram till att så är fallet skulle Polen – åtminstone i teorin – kunna få sin rösträtt i unionen indragen.

Varje helg sedan årsskiftet anordnas demonstrationer mot regeringens agerande i Warszawa och flera andra städer, däribland Poznań, Wrocław och Kraków, i vilka tusentals människor deltagit.

– Vår integritet, våra privatliv hotas, vi kan förföljas, övervakas både i våra hem och på nätet, sade Mateusz Kijowski, en av organisatörerna bakom protesten i Warszawa i lördags, i ett tal till folkmassan rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Demonstrationen gick lugnt till och flera tusen uppges ha marscherat genom staden. Även oppositionella aktivister från Ungern deltog. De varnade befolkningen för att Jarosław Kaczynski, partiledare för PiS, vill följa Ungerns premiärminister Viktor Orbán på vägen ”mot envälde, ekonomisk tillbakagång, en krympande medelklass och ökad fattigdom”.