Biskop Anders kritisk till svensk flyktingpolitik

2 Bishop_Anders_Arborelius_in_2015Biskopen av Stockholms katolska stift, Anders Arborelius, har i ett uttalande kritiserat den svenska regeringens hantering av flyktingfrågan. ”Vi kristna i Sverige – och det gäller egentligen för alla kristna kyrkor – menar att det är synd att man ändrat politiken så drastiskt” sade biskopen i tisdags i tysk radio. Han hoppas att de ansvariga i framtiden är beredda att visa en större öppenhet.

Arborelius sade vidare, att regeringen med återinförandet av gränskontroll samt med den planerade skärpningen av asylrätten har reagerat på flyktingkritiker i det egna landet. Eftersom man inte snabbt nog hittat en lösning på att inkvartera de många flyktingarna har politikerna fått panik och reagerat alltför tvärt.

Angående de kristnas uppgift i flyktingkrisen sade Arborelius: ”Bibeln vill inspirera oss att i dagens politiska situation göra en insats, som hör samman med Kristi lära och budskap.” Det är viktigt att ta emot så många främlingar som möjligt. Hans kyrka försöker i enskilda fall att förhindra avvisningar och inleda samtal med kritikerna, även om man inte kan nå alla människor.

Senaste veckan annonserade den svenska regeringen att man skulle avvisa omkring 80 000 asylsökande, som fått avslag på sin ansökan. I lördags kom det till kravaller riktade mot unga migranter.

Kathpress 2015-02-02