C-politiker försvarar tal på högerradikal demonstration

Den lokala centerpolitikerns tal på högerradikala ”Folkets demonstration” i lördags var ”olämpligt”, men inte skäl för uteslutning. Den bedömningen gör partiets distriktsordförande Karin Jonsson, som inte anser att partiet kommit till skada av C-politikerns deltagande.

Förra lördagens demonstration mot flyktingar i Stockholm hade flera högerradikala krönikörer på talarlistan. Men talade gjorde även den lokala centerpolitikern Annelie Sjöberg från Söderköping. Bland de cirka 300 församlade åhörarna fanns många representanter för nazistiska och nyfascistiska organisationer. Men Centerpartiets distriktsordförande i Östergötland, Karin Jonsson, bedömer inte att det blir ett uteslutningsärende.

– Det här kommer inte att innebära något speciellt, säger hon.

Centerpartiets partisekreterare, Michael Arthursson, skriver i en kommentar till Arbetaren:
“Den här demonstrationen är ett olämpligt sammanhang för en centerpartistisk politiker att medverka i, inte minst därför att många inbjudna talare var personer som är kända för sina främlingsfientliga åsikter.”

Ett eventuellt uteslutningsärende måste, enligt partiets stadgar, först beredas lokalt och på distriktsnivå anser Karin Jonsson att det räcker med en tillsägelse.
– Hon har fått den tydliga signalen att det är olämpligt. Det kommer nog inte hända mer än så. Man måste också kunna göra bort sig som politiker, säger hon.

På tillståndet för den så kallade ”Folkets demonstration” stod Johan Widén, sverigedemokratisk politiker i Enköping. Han har, enligt tidningen Expo, vid flera tillfällen spridit material från nazistiska och nyfascistiska websidor, däribland rasideologiska Motgift. Han har också ”gillat” nyfascistiska Nordisk ungdoms aktivitetslokal på Facebook. Aktivister från det nätverket var också, tillsammans med flera tongivande organisationer och förgrundspersoner, representerade i publiken. Talade gjorde även flera skribenter på högerradikala nättidningen Nya Tider.

Den centerpartistiska ersättaren i Söderköpings servicenämnd Annelie Sjöberg är på arrangörernas hemsida listad som ”hemlig talare”. Hon säger att hon kände till talarnas bakgrund, men ser själv sitt medverkande på demonstrationen som en blocköverskridande handling.

– Det var inte så att jag inte visste om det, men jag står ju för vad jag tycker. Jag tycker inte att jag har några extrema åsikter. Jag pratade om jämställdhet och riktade kritik mot svensk feminism, Annelie Sjöberg.

Hon beskriver sig dock som kritisk till regeringen och den förda migrationspolitiken.

– Jag är inte rasist. Jag skulle vilja ha lite mer noggranna kontroller på vilka vi tar in, att det verkligen är människor med asylskäl som beviljas asyl, att de som migrerar av andra skäl inte automatiskt betraktas som flyktingar.

Är det så idag, menar du?

– Ja, det tror jag faktiskt. Vi tummar på våra demokratiska rättigheter. Ha inte dubbla måttstockar för svenskar och migranter! Låt svensk lag gälla lag för alla!

Gäller verkligen inte svensk lag för alla idag?

– Det är naturligtvis så att rent juridiskt sett så gör den det. Men så som debatten ser ut så känns det som att om man fördömer ett brott begången av en invandrare är det rasism.

Annelie Sjöberg säger att hon bjöds in av arrangören som frispråkig centerpartist för att prata om sin antifeministiska hållning. Men hon var noga med att poängtera att hon inte talade som representant för Centerpartiet utan som privatperson. Men enligt distriktsordföranden Karin Jonsson låter någon sådan åtskilnad inte sig göras.

– Har man politiska uppdrag har man det dygnet runt. Ställer man upp något sådant här så betraktas det som centerns politik och så är det inte i det här fallet, säger hon.

Enligt Karin Jonsson rimmar inte Annelie Sjöbergs antifeministiska budskap med den politik partiet, som kallar sig feministiskt, vill föra. Däremot anser hon inte att partiet genom lokalpolitikerns medverkan lidit skada, vilket är ett av kriterierna för uteslutning.