Risen – ny storfilm om Jesus

UnknownÅr 2004 tog filmen The Passion of the Christ världen med storm när den skördade stora och oväntade publikframgångar (bara i USA drog filmen in mer än 370 miljoner dollar) och inspirerade både kristna och icke-kristna genom sin naturalistiska men brutala skildring av mänsklighetens mest betydelsefulla död. Nästan exakt 12 år senare hoppas nu filmbolaget Sony att den nya storfilmen Risen [på svenska ungefär ”Uppstånden”, övers. anm.] ska göra likadant, genom att berätta om hur romarna reagerade på Kristi uppståndelse.

Under slutet av förra året och början av detta har trailern spridits snabbt (se länk längst ner) och flera olika kristna nyhetstjänster rapporterat om filmen som har USA-premiär den 19 februari. Några uppgifter om den kommer att visas på biografer i Sverige finns inte tillgängliga via SF Bio.

”Några år efter framgången för The Passion of the Christ 2004 började flera manusförfattare och producenter att gräva i idén att berätta om fortsättningen”, sade en av filmbolaget Sonys vice vd Rich Peluso i en kommentar i januari i år. ”Då bildade vi ett särskilt bolag inom Sony Pictures Entertainment vilket tog emot över ett dussin olika manusförslag som täckte perioden efter korsfästelsen. Paul Alielo, manusförfattare till Risen, presenterade ett manus som stod ut i mängden.”

Men det tog hela sju år innan arbetet kunde starta och producent och regissör rekryterades. Det var, förklarade Peluso vidare, regissören, Kevin Reynolds, som vände upp och ned på storyn och bestämde sig för att den skulle berättas genom den icke-troende romerske officeren Clavius (spelad av Joseph Fiennes) ögon: ”Det oväntade perspektivet var vad som slutligen fick oss att sätta igång.”

Tillfrågad om de många icke-kristna och sekulära teman som dominerar Hollywood sade Peluso att medan det ”på många områden i filmens värld cirkulerar material som går stick i stäv med en biblisk världsbild” så kom han och filmteamet att från start uppleva ett ”entusiastiskt stöd för uppgiften” från filmbolaget Sonys högsta ledning.

Precis som föregångaren Passion of the Christ kommer Risen att innehålla en del våld, bland annat genom skildringar av romarnas brutala behandling av det judiska folket och Jesus våldsamma död. Men våldsskildringarna sägs inte vara omotiverade och den respons som filmens förhandsvisningar har fått från präster, pastorer och kristna församlingsföreträdare runt omkring i Nordamerika har varit mycket positiv. Både scenen med korsfästelsen och en stor strid har tonats ned efter återkopplingen från dessa grupper.

Filmbolaget sägs ha stora förväntningar på filmens allmänna mottagande men vill inte uppge några nivåer som man planerar för eller hoppas på.

Jesus, hans mor och de första kristna lärjungarna har roller i den nya filmen. Risen presenterar alla kända karaktärer i uppståndelsens drama – Jungfru Maria, Maria Magdalena, apostlarna, Pilatus, översteprästen Kajafas, de romerska soldater som vaktade graven och förstås Jesus själv. Men vinkeln för berättelsen är som sagt att allt skildras genom en skeptisk, icke-troende romersk officers ögon, när han möter alla dessa inblandade personer. Första bedömningar av filmen säger att även om det har funnits andra filmatiserade berättelser om Jesus genom olika, icke-troende personer, så som till exempel Ben-Hur, så står Risen för ett nytt sätt att dramatiskt skildra skärningspunkten mellan Bibeln och historisk fiction.

Lifesite News, 2016-01-14

Se filmens trailer via denna länk här