Våld och korruption ingår inte i Jungfru Marias plan

Virgen_de_Guadalupe”Våld och korruption ingår inte i Jungfru Marias plan”, säger påven inför resan till Mexiko. ”Jag kommer till Mexiko som en pilgrim, för att söka något hos det mexikanska folket”, sade påven i en intervju med den mexikanska nyhetsbyrån Notimex inför avresan nästa vecka. I intervjun var påven öppenhjärtig i sin bedömning av Mexikos sociala och ekonomiska problem, men påminde åhörarna att mexikanerna är ”barn till Vår Fru av Guadalupe”.

I en rättfram beskrivning av Mexikos problem noterade han hur landets sociala problem återspeglar hoten mot världsfreden: ”Våld, korruption, krigsbarn som inte kan gå i skolan för att deras land är i krig, trafficking, vapentillverkare som säljer vapen så att krigen i världen kan fortsätta […] är mer eller mindre det klimat i vilket vi och världen lever och ni upplever en del av det.”

”Den oroande bilden av ert land”, sade påven vidare, ”återspeglar inte Mexikos sanna själ, som Vår Fru av Guadalupe ser den. Ett Mexiko med våld, ett Mexiko med narkotikahandel, ett Mexiko med drogkarteller är inte det Mexiko vår Moder älskar”.

I en försmak av det budskap han kommer att ta med sig till Mexiko sade påven Franciskus att de troende måste föra evangeliet vidare till sina grannar och ut i samhället, till de delar i samhället som behöver mest hjälp. Han sade att Vår Fru av Guadalupe sänder samma uppmaning: ”Var inte rädd för att gå ut, var inte rädd, mitt barn, jag är här och jag är din moder.”

Catholic Culture, Catholic World News 2016-02-03