22 februari – 20 mars: WINTERREISE av Elfriede Jelinek På Teater Galeasen i Stockholm

22 februari - 20 mars: WINTERREISE av Elfriede Jelinek På Teater Galeasen i Stockholm

Det är en vinterresa utan glittrande snölandskap, en nedstigning i ett förfruset Europa präglat av finansiella bortgiften, otacksamma främlingar och flickebarn instängda i källarhålor. Pjäsen är en djupt personlig röst och i sin precision en svindlande analys av en självförhärligande patriarkal västerländsk civilisation, där till sist själva sorgesången ljuder som det enda hoppet om en tänkbar existens. Med Jelineks beska humor möter vi en skoningslös uppgörelse med samtiden. Elfriede Jelinek är en österrikisk dramatiker och romanförfattare.

Teater Galeasen var bland de första att introducera hennes dramatik i Sverige. Jelinek erhöll Nobelpriset i litteratur 2004, två veckor efter att Galeasen haft premiär på hennes pjäs Prinsessdramer. Christina Ouzounidis är dramatiker och regissör och en av grundarna bakom konstnärskollektivet Teatr Weimar i Malmö. Galeasen har ett flerårigt samarbete med Christina och har tidigare satt upp hennes pjäser Agamemnons förbannelse och Lagarna. ”Vi tar med våra möjligheter nästan ända till ytan, våra möjligheter ser sig om, går en bit framför oss, kommer tillbaka igen, nosar överallt, som hundar, pissar på oss, pissar på alla andra också, våra möjligheter går ut och promenerar med oss, de hittar inget mål och kommer alltid tillbaka igen, på samma sätt som historien inte har något mål och alltid kommer tillbaka igen, för att vara både nutid och framtid samtidigt. Våra möjligheter är helt enkelt för många, det tror jag personligen.” Av: Elfriede Jelinek Översättning: Maria Tellander Regi: Christina Ouzounidis Med: Ester Claesson, Petra Fransson och Daniel Nyström Piano: Anna Christensson Musik: Ole Lützow-Holm Kostym/Rum: Jenny Ljungberg Ljus/Rum: Mira Svanberg.