Chiapas: Latinamerikas urbefolkning kritiserar miljöförstöringen

Pedro-Faro-Navarro-tom-oacute--posesi-oacute-n-como-nuevo-director-del-Frayba-shaune-Fraser-campeon-panamericano-natacionTvå dagar före påvens besök i den mexikanska staden San Cristóbal de Las Casas, i delstaten Chiapas, den 15 februari kommer ett möte att äga rum där med företrädare för urbefolkningarna från hela Latinamerika. Arrangörerna av mötet förklarar, att det är en gemensam angelägenhet att försvara urbefolkningens territorier så att de inte förstörs av de internationella koncernerna. Pedro Faro Navarro [bilden] från det kyrkliga centrat för mänskliga rättigheter Fray Bartolomé de Las Casas, säger enligt den mexikanska dagstidningen La Jornada, att de nuvarande reformerna i Latinamerika ger stöd åt dessa företag.

candido_mezua_cacique_general_de_los_indigenas_de_panamaFolken har vuxit upp i medvetande om att marken är deras egendom. ”Men nu är vi utsatta för en ödeläggande politik, som hjälper dessa koncerner som med sina projekt stjäl vårt vatten och utplånar skogarna”, förklarar Cándido Mezua [bilden], ordföranden för den nationella samordningen av Panamas urbefolkning. Lika förödande är också den extensiva boskapsuppfödningen, gruvdrift, oljeutvinningsprojekt samt utbyggnaden av vägar för snabbtrafik.

2015-12-01T103853Z_43180165_LR2EBC10TKH5P_RTRMADP_3_CLIMATECHANGE-SUMMITCándido Mezua säger vidare, att rovdrift på jorden aldrig får torgföras som framsteg, inte ens när den är underbyggd av lagar, som faktiskt bara leder till straffrihet och korruption. Under den senaste tiden har det blivit allt vanligare med mordförsök på urinnevånare på ute landsbygden och i byarna, och man framställer urbefolkningen som kriminell, när den försvarar sina naturresurser.

Man förväntar sig att det kommer företrädare för 100 organisationer från kontinentens 17 länder. Det som är gemensamt för dem är ett ”initiativ nerifrån och upp” med full respekt för ”Moder Jord”, förklarar en företrädare, som hänvisar till påvens encyklika Laudato si: ”Med encyklikan Laudato si försvarar vi rätten till marken. territoriet och skogarna”, är rubriken på mötet. Franciskus skrivelse fordrar hållbar utveckling och en kritisk hållning i miljökrisen och uppmanar mänskligheten till insikt om att den är en familj och att jorden är det ”gemensamma hemmet”.

Företrädarna för urbefolkningarna får understöd av ”Möteplats för Världens Folkrörelser”, som föregående sommar hade sitt årsmöte i Bolivia, även då i samband med ett påvebesök. Denna rörelse skickar en hälsning, undertecknad av ordföranden från Brasilien, Argentina och Indien, där man särskilt kommenterar situationen i Mexiko: De folk som lever här är förtryckta av nyliberal politik och en ny form av kolonialism, där det hör till dagordningen att de mänskliga rättigheterna kränks genom tortyr, kidnappning och kvinnomord, kränkningar som genomförs av kriminella gäng men också av myndigheterna.

A60San Cristóbal de Las Casas är en av de sex platser, som påven Franciskus skall besöka på sin resa i Mexiko och som sträcker sig från den 12 till den 17 februari. Situationen för urbefolkningen kommer att vara ett genomgående tema.

Kathpress 2015-02-05