Kris för mänskliga rättigheter i Mexiko

Demonstration_gegen_die_Gewaltwelle_in_Mexiko-gewaltmexikoVid sitt besök i Mexiko den 12 till den 17 februari bör påven Franciskus tala om den icke acceptabla situation som råder för mänskliga rättigheter: detta kräver en bred allians av 35 grupper för mänskliga rättigheter samt 79 civila organisationer från 21 mexikanska delstater. Skrivelsen till Vatikanen, som offentliggjordes i veckoslutet, tog upp de 100 000 mord och andra förbrytelser, som har skakat landet den senaste tiden. Mexiko befinner sig i en ”extrem situation” på grund av osäkerheten, våldet och rättsväsendets tillkortakommande. [Bilden: demonstration i Mexico City. På banderollen står det: 90 000 mördade… fler än 27 000 försvunna. Var är de?]

Undertecknarna av skrivelsen citerar en FN rapport, som säger att Mexiko genomlever en ”svår kris för mänskliga rättigheter”. Antalet mördade, bortförda, fördrivna och torterade människor är alarmerande för ett land, som inte befinner sig i väpnad konflikt, säger man i denna rapport.

Bedömningen understöds av en detaljerad granskning av våldsbrotten i landet. 27 638 människor saknas enligt officiell statistik och deras försvinnande kan, enligt undertecknarna, i många fall läggas myndigheterna till last. Här omnämns också bortförandet av de 43 studenter i delstaten Guerrero, som saknas sedan hösten 2014. Dessutom finns 797 ouppklarade fall av försvunna medlemmar från den politiska oppositionen, vilka inträffade före år 2000.

Fem städer i Mexiko finns med på listan över de 50 farligaste städerna i världen. För journalister är Mexiko en av de farligaste länderna och bara under det senaste året mördades 15 av dem på grund av sitt publicistiska arbete; sedan 2006 har 123 journalister mördats. Under de senaste sex åren har 247 av morden haft homofobi som motiv. Också tortyr finns med på anklagelselistan: mellan 2007 och 2014 finns det belagt 4 055 fall av övergrepp, varav 1 200 begicks av militären.

Påven besöker våldsdrabbade områden

I det öppna brevet omnämns särskilt de platser påven skall besöka. Ecatepec, en förort till huvudstaden, är ett område med extremt mycket våld och beryktat för mord på kvinnor: När man 2014 i en kanal hittade 7 000 benrester, kunde de knytas till 19 saknade kvinnor. Och i delstaten Estado de México, som förorten Ecatepec ligger i, har 27 kvinnor mördats under 2014 och ytterligare 19 mellan januari och augusti 2015.

I delstaten Chiapas besöker påven städerna Tuxtla Gutiérrez och San Cristóbal de Las Casas och detta är den fattigaste och mest marginaliserade delstaten i landet. I stället för att genomföra de nödvändiga, stora reformerna, har de politiska partierna utnyttjat situationen för att skaffa sig röster. Ett öppet sår är de 30 000 människor som tvångsfördrevs från tiden vid zapatist konflikten 1994.

I delstaten Michoacán gör påven ett kort uppehåll i huudstaden Morelia, där minst 50 civila har dödats av polisen sedan 2015.

Inte heller påvens sista anhalt, Ciudad Juárez, utgör något undantag: på drogkrigens lista finns här bland annat 2 361 mord på kvinnor sedan mitten på 90-talet. ”Fram till i dag finns det inga straffade, som kunde ge samhället ett klart besked att Mexiko inte accepterar dessa förbrytelser”, kritiserar skrivelsens undertecknare. Uppskattningar tyder på att omkring en kvarts miljon av delstatens innevånare har tvingats migrera på grund av våldet – och av dessa befinner sig fyra av tio i USA.

Skarpa anklagelser mot politiken

Påven bör påtala de övergrepp som sker på det ekonomiska, sociala, kulturella och ekologiska området, säger aktivisterna, särskilt bör han understryka urbefolknings rätt mark och naturresurser. ”Dessa rättigheter åsidosätts systematiskt på de platser Ni besöker”, står det i brevet. Urbefolkningen har blivit skrämd och kriminaliserad och dessutom har de som många andra grupper knappast några möjligheter att kräva sin rätt.

För storkoncernerna och deras megaprojekt i gruvdrift, agroindustri och vattenkraft är urinnevånarna rättigheter en vagel i ögat. Koncernerna får fullt stöd av den regering, som för tillfället sitter vid makten. Den allestädes närvarande korruptionen, där politikerna gynnar sina vänner, är en försvårande faktor.

En stor fråga för människorättsorganisationerna är det stora antalet migranter och asylsökande, som trakasseras av drogkartellerna och ignoreras av politikerna. En tragisk höjdpunkt nåddes hör 2010 med en massaker på 72 migranter i San Fernanado; och som en följd av den upptäckte man otaliga hemliga massgravar i delstaterna Tamaulipas, Durango och Nuevo León. För år 2009 finns 20 000 dokumenterade fall, då migranter blivit borförda.

Pelosi+Meets+Mexican+President+Elect+Pena+Q1JjmXpyuuNlAktivisterna är skarpa i sin kritik av president Enrique Peña Nietos regering: De har systematiskt framställt svåra övergrepp på mänskliga rättigheter som enstaka händelser och internationella observatörer har framställts som icke trovärdiga. Detta har också gällt i förhållande till FN:s särskilda sändebud för tortyr, Juan Méndez, och en FN kommitté som arbetar för att skydda försvunna personer.

Kathpress 2015-02-09

mapmexicobasic