Polska högerradikaler bakom planerad attack

Under måndagskvällen greps 14 män i Nynäshamn efter att polisen stoppat deras bilar. I bilarna fann polisen både gatustridsvapen som knivar och påkar, men även brandfarlig vätska. Enligt uppgifter i Aftonbladet var de på väg till ett flyktingboende i Nynäshamn. Under onsdagen satt samtliga fortfarande anhållna.

– Brottsrubriceringarna är stämpling till grov mordbrand och grov misshandel och förberedelse till grov misshandel. Det gjordes en del beslag, däribland gatustridsvapen, säger Lars Byström, pressinformatör vid Polisen i Stockholm.

Polisen uppger till Vestmanlands Läns Tidning att de gripna  är polska medborgare. Tre av de nu anhållna var också samma personer som greps i samband med oroligheterna efter förra helgens högerradikala manifestation mot flyktingar.

Hälften är yngre nationalistiska polacker aktiva i Sverige. Går man igenom deras Facebooksidor är det många som gillar högerextrema grupper som Nordisk Ungdom och polska motsvarigheter.
Mathias Wåg, journalist från Researchgruppen

Enligt Mathias Wåg från journalistkollektivet Researchgruppen är åtminstone hälften av dem polska högerradikaler med kopplingar till bland annat svenska Nordisk Ungdom. Männen är födda mellan 1975 och 1998.

– Det intressanta i den här gruppen är att den dels består av lite äldre personer, vilka enligt sina Facebooksidor inte har några direkt politiska länkar. Men hälften är yngre nationalistiska polacker aktiva i Sverige. Går man igenom deras Facebooksidor är det många som gillar högerextrema grupper som Nordisk Ungdom och polska motsvarigheter, säger han till Arbetaren.

Han säger sig inte hittills ha kännedom om något liknande fall där utländska medborgare attackerat flyktingboenden.

– Jag känner inte till något sådant tidigare fall med högerextremt motiv. Turkiska fascister har angripit kurder i Sverige, men jag känner inte till någon tidigare attack mot en flyktingförläggning, säger Mathias Wåg.

Aftonbladet har tagit del av en diskussion i en stängd Facebookgrupp för exilpolacker i Sverige där attacken diskuterades öppet. Där beskrivs attacken som en hämndaktion för en tidigare händelse där en kvinna ska ha blivit trakasserad på ett pendeltåg. Ännu har inte polisen bekräftat att någon sådan händelse polisanmälts. Enligt Mathias Wåg finns ett tydligt högerradikalt motiv.

– Det är tydligt i den bemärkelsen att flera av dem är aktiva högerextremister och att måltavlan är ett flyktingboende och direkt kopplat till diskussionen om att ”de kommer hit och begår övergrepp mot våra kvinnor”.

På frågan om polisen bedömer att det finns en hatbrottsdimension är Lars Byström försiktig.

– Det är något som alltid vägs in om den misstanken kan uppstå. Det innebär ju ytterligare en dimension när det gäller straffmätningen. Det är något jag kan tänka mig att man gör med automatik, säger han.
På onsdagen pågick fortfarande förhör med de anhållna männen som samtliga är misstänkta för brott.