Indiens soparbetarstrejk avblåst – löner betalas

De strejkande sophämtarna i östra New Delhi, Indiens huvudstad, har återgått till arbetet. Nu inleds det mödosamma arbetet med att rensa staden på de över 21 000 ton sopor som fyller stadens gator. I slutet på förra veckan avblåstes även lärarnas och läkarnas strejk, sedan lokala myndigheter lovat inleda utbetalningarna av de innehållna lönerna.

Sopstrejken är den andra i samma konflikt sedan i somras.

– Vi ska ha allt det som man är skyldig oss sedan 2003. De osäkert anställda borde fastanställas. Delhi-regeringen sade den 23 oktober 2015 att löneskulden skulle regleras. Men det har den ännu inte gjorts, säger en anonym strejkande till tidningen DnaIndia.

Efter mer än tio år av ofullständiga löneutbetalningar fick 60 000 sophämtare återigen nog och under två veckor fick soporna ligga där de slängdes. De ton med sopor som också dumpades utanför lokala ministrars hem reducerade inte den svåra sanitära situation som råder i staden.

En vecka senare anslöt sig även stadens offentliganställda lärare och läkare till strejken, vilken bedöms ha omfattat upp till 90 000 personer.

De obetalda lönerna grundar sig i en konflikt mellan Regeringspartiet BJP och delstatsregeringens AAP. Frågan kompliceras ytterligare av att olika myndigheter inom regionen styrs av de olika partierna.

Delstatsregeringen förvägrar de BJP-kontrollerade myndigheterna, med ansvar för löneutbetalningarna, medel med anklagelser om förskingring.

– Regeringen lurar oss och vi har blivit politikens offer. Om de ger något ”Talibandiktat” eller avskedar ens en enda av oss anställda, då kommer protesten bli mer aggressiv och regeringen kommer att få betala priset, säger den anonyma strejkande till DnaIndia.

Förra fredagen beordrade Delhis högsta domstol att delstatsregeringen skulle släppa pengarna med hänvisning till att soporna nu skapat en allvarlig hälsosituation i staden.

– Vi är i nuläget mest oroade över konfliktens tredje dimension, de svårigheter som medborgarna utsätts för, sade domaren Jayant Nath till tidningen Indian Express.