Vinsterna uteblev för ägarna – BB läggs ned

Den privata förlossningskliniken BB Sophia var Stockholms Läns Landstings räddningspaket mot förlossningskaoset som hotade både patienter och personalens hälsa.

Nu lägger Praktikertjänst, som drivit verksamheten, ned kliniken på grund av minusresultat. Enligt Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt får nu personal och blivande föräldrar betala priset för politikernas ”ideologiska experiment”.

– Man kan inte ha viktig sjukvård som är beroende av kortsiktigt vinstintresse. Sjukvården kan inte få vara till för att man ska tjäna pengar. Det är det som är skillnaden mellan vinstdriven och landstingsdriven sjukvård, säger han till Arbetaren.

Till Dagens Industri säger Praktikertjänsts vd, Johan Fredriksson, att hela projektet byggde på en orimlig ekonomisk kalkyl och på förhand var dömt att misslyckas.

Ella Bohlin, KD, landstingsråd med ansvar för förlossningsvården, anser att ansvaret vilar hos vårdentreprenören.

– Det gäller att man som vårdaktör kommer in och gör en noggrann beräkning så att man inte missar. Vi måste också kunna lita på vårdgivarnas ord. Nu gick de in och sade att de kunde det.

Man kan inte ha viktig sjukvård som är beroende av kortsiktigt vinstintresse.
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet

Men enligt Jonas Sjöstedt är det de borgerliga landstingspolitikerna som bär ansvaret. Att viktig sjukvård bara kan läggas ned är ett bevis på att marknadsmodellen inte är hållbar inom välfärden.

– Privatisering är en ideologisk sak för borgarna i Stockholm. De ser ett egenvärde i att det offentliga privatiseras. Det här är resultatet, säger han.

Ella Bohlin ser dock inte den misslyckade satsningen som ett bevis för marknadskrafternas tillkortakommande.

– Det är ett tillkortakommande för Praktikertjänst för att deras kalkyler inte går ihop. I det här fallet kan jag bara säga att det är en tråkig utveckling, men det fria vårdvalet är här för att stanna och vi hoppas att andra aktörer visar intresse, säger hon.

Men trots att hon anser att felet vilar hos Praktikertjänst har Ella Bohlin fortfarande förtroende för vårdentreprenören. Att de misslyckats med BB Sophia påverkar inte deras många andra uppdrag åt landstinget.