17-19 mars: DAFNA MAIMON MODERN LIVES på Lilith Performance Studio i Malmö

17-19 mars: DAFNA MAIMON MODERN LIVES på Lilith Performance Studio i Malmö

  Modern Lives tar sin utgångspunkt i en verklig persons liv; konstnärens egen mor, Ulrica Maimon. Ulrica Maimon skapade i början av 2000-talet ett alter ego i form av guldsmedsänkan Fru Gyllendaal Af Berntas från 1860-talet. Fru Gyllendaal flyttade in i Maimons lägenhet, som möblerades i tidsenlig stil. Genom åren har Gyllendaal fått en historia, en egen garderob och egna vardagliga sysslor. Till hemmet bjuds familjen, vänner och bekanta att delta i rollspelet. På Lilith Performance Studio har en fullskalig huskuliss byggts upp för alter egot Fru Gyllendaal. Huset befolkas av änkan själv, kopior av änkan och hennes personal. Det blir här en byggplats för jaget, jaget som en flerskiktad konstruktion; ett emotionellt landskap i rörelse. Vi stiger in i livet efter traumat, där repetitiva förvrängda fantasier bildar en surrealistisk och melankolisk värld, där invånarna multipliceras, och är fångar i sina egna tillstånd. Modern Lives är en sammansmältning av Ulrica Maimon förhållningsätt till kreativitet; där hon använder sig av sina inre lekfulla fantasier, och Dafna Maimons absurdistiska uttryck som konstnär i sökande efter konstruktionen av jaget och relationen till andra. Verket är även en fortsättning på tidigare undersökningar i film och performance, där Maimon koreograferat och presenterat; flera olika kroppar som en kropp eller förstärkt icke verbala gester, med syftet att beskriva hur våra emotionella landskap fungerar. Dafna Maimon (f. 1982, bor och arbetar i Berlin) använder sig av mänskliga berättelser som utmanar stereotypa konstruktioner för att belysa de oklara gränserna för identitet, jaget och kroppen i performance, kortfilm, video webb-TV, text och skulptur. Hennes projekt lyfter fram och materialiseras genom de nära personliga relationernas ekonomi och värdesätter idén om gemenskap på gräsrotsnivå. Dafna Maimon har en kandidatexamen från Gerrit Rietveld Academy och en masterexamen från Sandberg Institute. Hon har haft ateljéstipendier vid Künstlerhaus Bethanien Berlin, IASPIS Stockholm, Lower Manhattan Cultural Council, New York och Skowhegan School of Painting and Sculpture, Maine. Maimon har ställt ut internationellt på bl. PS1 Moma, New York; Kunst-Werke Berlin; Center for Contemporary Arts Ujazdowski, Warszawa; Lilith Performance Studio är som renodlad produktionsplats och arena för bildkonstperformance den enda i sitt slag i världen. Lilith Performance Studion skapar nya storskaliga performanceverk från idé till presentation genom att bjuda in internationella bildkonstnärer för att på plats förverkliga performance i ett nära samarbete med studion. http://lilithperformancestudio.com/