Katolska kyrkan i Tyskland kräver minskad invandring

Kardinal_Reinhard_MarxKatolska kyrkan i Tyskland uppmanar nu till en kraftig minskning av inflödet av flyktingar och migranter till landet, vilket kan ses som ännu ett tecken på att landets förmåga att ta emot ytterligare hundratusentals människor alltmer ifrågasätts. Kardinal Reinhard Marx, ärkebiskop av München och ordförande för den tyska biskopskonferensen, sade i en intervju i dagstidningen Passauer Neue Presse häromveckan: ”Som kyrka säger vi nu att vi måste minska antalet flyktingar.”

Kardinal Marx framhöll att den barmhärtighet som måste visas i den pågående migrantkrisen måste överskrida alla gränser, men att det också för ett enskilt land som tar emot människor inte bara handlar om medkänsla utan också om ”förnuft och vad som är politiskt möjligt”, och att Tyskland inte kan ”ta emot alla världens nödlidande”. Därför menar nu Marx att fler flyktingar måste hjälpas bättre på plats i hemländer och grannländer där de allra flesta finns.

I samma intervju betonade kardinalen att de människor som kommer till Europa måste behandlas rättvist och värdigt och att något måste göras för att förhindra att människor dör på Medelhavet på väg till Europa. Han tog också avstånd från vad han menar vara starkare flyktingfientliga tendenser som nu också ”har nått medelklassen”. Tyskland tog under 2015 emot 1,1 miljoner migranter.

Kardinal Marx uttalande i februari står i stark konstrast mot hans linje från i höstas då han till exempel offentligt kritiserade delstaten Bayerns finansminister när denne krävde ändrade regler för att minska migrationen till landet.

Christian Today och Reuters, 2016-02-07