Vatikanen och Al-Azhar-universitetet återupptar dialog

Al-Azhar_University_MinaretEfter ett uppehåll på fem år har Vatikanen och det egyptiska Al-Azharuniversitetet återupptagit samtalen. Enligt vad Vatikanen uppgav i onsdags överlämnade sekreteraren i det påvliga rådet för religionsdialog, biskop Miguel Angel Ayuso Guixot, i Kairo en inbjudan till storschejken Ahmad al-Tayyib att komma till Vatikanen. I skrivelsen som undertecknats av presidenten för dialogen, kardinal Jean Louis Tauran, nämns också en officiell audiens hos påven Franciskus.

Ayuso mottogs av storschejkens ställföreträdare, Abbas Shuman. Den påvlige nuntien, ärkebiskop Bruno Musaro, deltog också. Al-Azharuniversitetet anses vara det ledande lärosätet i den sunnitiska formen av islam.

Mötet skall ha skett ”i stor hjärtlighet”, heter det i Vatikanens kommuniké. Man betonade nödvändigheten av att dialogen mellan de båda sidorna återupptas och förstärks till gagn för mänskligheten. Detta önskar också påven Franciskus.

Kontakten mellan Vatikanen och Al-Azhar går tillbaka till 1998. Sedan 2011 har dock universitetet lagt samtalen på is. Anledningen var att påven Benedictus XVI (2005–2013) hade krävt ett bättre skydd för koptiska kristna mot terror oh våld. Det föregicks av ett särskilt blodigt angrepp mot en koptisk kyrka.

Med Franciskus pontifikat och efter flera försoningsgester mot islam har relationerna mellan Vatikanen och Al-Azhar så småningom förbättrats. I fjol förklarade storschejken att han principiellt var redo för en förnyad dialog.

Kathpress 2016-02-17