Attacker mot sjukhus som medveten strategi

I oktober förra året genomförde USA en bombräd mot ett sjukhus som drivs av Läkare utan gränser i Kunduz i Afghanistan, och i Syrien har regimens styrkor genomfört mängder av attacker mot sjukvårdskliniker.

I måndags kom nya rapporter om att flera sjukhus utsatts för luftangrepp i Syrien.

Detta är bara ett par exempel av många som visar hur utsatt situationen är för sjukvårdspersonal i konfliktområden.

Enligt företrädare för organisationerna Physicians for Human Rights, PHR, Läkare utan gränser och Open Society Foundation leder dödliga attacker mot sjukvårdspersonal till att många människor inte får den vård som i vissa fall hade kunnat rädda deras liv.

När stridande grupper förstör sjukhus kan effekten bli att tusentals patienter ställs helt utan vård.

Enligt Elise Baker vid PHR har syriska regeringsstyrkor under det fem år långa inbördeskriget i landet hela tiden medvetet attackerat vårdkliniker och sjukvårdspersonal i rebellkontrollerade områden.

– Det är bara en del i den kampanj som bedrivs mot civila och som står i direkt strid mot krigets lagar, säger hon.

Elise Baker berättar att syriska regeringsstyrkor dessutom blockerar leveranser av livsavgörande vårdutrustning till områden som kontrolleras av oppositionella grupper.

PHR är även mycket bekymrade över de uppgifter som gör gällande att sjukhus utsatts för attacker i Jemen.

Hon säger dock att det fortfarande är oklart om den saudiledda koalitionens attacker mot sjukhus ingår i en medveten strategi, eller om vårdinstitutioner bara råkat bli träffade i de stora bombräder som koalitionen genomför.

PHR konstaterar att fjolåret var det värsta hittills i fråga om antalet attacker mot vårdinstitutioner i Syrien. Fler än 100 sådana attacker utfördes under 2015, och enligt PHR stod regimens styrkor bakom en absolut majoritet av dåden.

Mellan mars 2011 och fram till i november förra året uppges 336 attacker ha utförts mot 240 vårdinstitutioner i Syrien, och i 90 procent av fallen var det regeringsstyrkor eller deras allierade som låg bakom attackerna.

Under samma period dödades 697 personer som arbetade inom den syriska sjukvården, nästan samtliga av regeringsstyrkor. PHR har dokumenterat dessa attacker med hjälp av en interaktiv karta som även innehåller bilder och filmer från attackerna.

FN:s språkrör Stephane Dujarric bekräftade i förra veckan att regeringen i Saudiarabien uppmanat FN och internationella biståndsorganisationer att dra tillbaka personal som arbetar i områden som kontrolleras av hutirebeller i Jemen. Detta inför kommande bombningar.

Elise Baker påpekar att det är olagligt för stridande parter att använda urskillningslösa vapen i civila områden. Detta står enligt henne i strid med krigets lagar.

– Det är uppenbart att den principen inte följs i Jemen, säger hon.

Hon understryker att FN:s säkerhetsråd tydligt måste fördöma dessa handlingar. Samtidigt är hon kritisk mot de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.

När det gäller Syrien så blockeras hårdare insatser från FN av Ryssland och Kina och när det gäller Jemen stöds den saudiskledda koalitionen av USA, Storbritannien och Frankrike.

– Resultatet har blivit att säkerhetsrådet, som har som ansvar att upprätthålla internationell fred och säkerhet, helt har misslyckats. Och det är civila i Syrien och Jemen som får betala priset – ofta med sina liv, säger Elise Baker.