Moskvapatriarken till Antarktis

Som först rysk-ortodox patriark besökte Kirill den 17 februari överraskande Antarktis. Enligt vad ryska medier rapporterade flög han från Punta Arenas i södra Chile till Waterloo-ön, som ligger cirka 120 km från det antarktiska fastlandet. Han gjorde sitt besök efter en inbjudan från den ryska polarforskare vid Bellinghausenstationen och firade en gudstjänst i den rysk-ortodoxa trefaldighetskyrkan.

Antarktis är en plats ”av särskild andlig och humanitär betydelse för hela världen”. Det är en plats i  världen som saknar landgränser, vapen och fientlig rivalitet, och kännetecknas av samarbete och känslan av att vara en familj”. Därför är den heliga Treenigheten, som kyrkan i Antarktis är invigd till ”den logiska sinnebilden för detta samarbete”. ”Om vi skådar mot Treenigheten kan vi övervinna splittringen i den här världen”, sade Kirill.

Kirill avbröt sin Latinamerikaresa för att göra en avstickare till Antarktis, något som hans kyrka inte hade meddelat i förväg. Trefaldighetskyrkan, som invigdes 2004, är enligt Moskvapatriarkatet den sydligast belägna kyrkobyggnad som det regelbundet firas gudstjänst i. Kyrkan är uppförd i ceder- och lärkträd när forskningsstationen och har en 15 meter hög traditionell lökkupol. Ett dussintal ryska polarforskare arbetar vid Bellingshausenstationen som öppnades 1968.

Kathpress 2016-02-18