Israel anklagas för att avvisa till statslöshet

Adam, som egentligen heter något annat, flydde i samband med folkmordet i Darfur i Sudan då hans pappa och två bröder dödades.

Tio år senare har han själv efter att ha blivit utskickad ur Israel hamnat i limbo i Uganda, ett land där han kämpar för att kunna bevisa sin identitet och inte har möjlighet att få arbete eller ekonomiskt stöd.

– Ett ägg och en sten kan inte gå i strid, säger Adam och citerar ett afrikanskt ordspråk.

– Som en flykting eller statslös person har du inte möjlighet att göra motstånd mot myndigheterna.

Han är en av många ”flyktingar i kretsgång” – asylsökande som skickas från stat till stat utan att någon tar på sig ansvaret för att pröva deras asylansökan.

Människo- och asylrättsorganisationer kritiserar nu det som Israel kallar frivilliga återvändanden.

Det här är människohandel. Man kan inte bara ta folk och stjälpa av dem i Uganda och ta dokumenten från dem utan att ta hand om dem.
Adam, flykting från Sudan

Omkring 3 000 eritreanska och sudanesiska asylsökande har skickas från Israel till Uganda och Rwanda under de senaste två åren till följd av en hemlig överenskommelse mellan länderna, enligt organisationen Hotline for Refugees and Migrants, HRM.

I Uganda och Rwanda kan inte deras rättigheter eller säkerhet garanteras och de får fortsätta jakten på skydd, enligt flera rapporter från HRM.

En talesperson för den rwandiska regeringen har inte svarat på frågor, men förra veckan beskrev Rwandas utrikesminister i tidningen The East African att Rwanda och ett antal andra länder kontaktats av Israel för ett och ett halvt eller två år sedan, men att det ännu inte slutits något avtal med Rwanda.

Enligt HRM går det fortfarande flyg från Israel till Rwandas huvudstad Kigali tre gånger i veckan.

Regeringen i grannlandet Uganda förnekar avtalets existens trots att allt fler asylsökande lämnar Mellanöstern för Uganda, uppger HRM. Anat Ovadia-Rosner, talesperson för organisationen, säger att Ugandas kategoriska förnekande av uppgörelsen med Israel är mycket oroande.

År 2013 citerade nyhetssajten Ynetnews en högt uppsatt israelisk tjänsteman som uppgav att Israel och Uganda hade nått en överenskommelse som inkluderar israeliska vapen, militär expertkunskap och utbildning.

För några år sedan rapporterade den ugandiska tidningen New Vision att relationerna mellan Israel och Uganda har stärkts med bilateralt samarbete inom jordbruk, hälsovård och mellan utrikesdepartementen.

Ugandas minister för flyktingfrågor, Musa Ecweru, och utrikesdepartementets talesperson Sam Omara, uppger att de inte känner till något om någon överenskommelse som ska ha lett till att många flyktingar blir strandsatta i landet.

– Genom FN:s flyktingorgan i Uganda har vi hört talas om sju asylsökande som sökt asyl i Uganda och som förflyttats från Israel. Regeringen har länge bestämt hävdat att det inte finns någon överenskommelse med Israel om förflyttning av människor, uppger Musa Ecweru och Sam Omara.

Men Israel vägrar att uttala sig över huvud taget.

– Vi kommenterar inte dessa frågor, säger Emmanuel Nahshon, talesperson för det israeliska utrikesdepartementet.

Adam kom till ett flyktingläger i Israel 2008. Där engagerade han sig som volontär för organisationer som arbetar med flyktingars rättigheter.

I maj 2014 fick han beskedet att hans visum inte kunde förnyas. Han ställdes inför valet att återvända till Darfur eller skickas till en anläggning i Holot i södra Israel.

– Dessa två helveten, jag klarade inte av detta. Holot kunde ha inneburit slutet för mig, säger han.

Han blev förvånad och förvirrad när tjänstemän sade att han i stället skulle skickas till Uganda.
Adam krävde då att få garantier för att han skulle vara i säkerhet där men fick inga svar.

Med israeliska resehandlingar och motsvarande 8 500 kronor i fickan förde polisen honom och tre andra afrikanska asylsökande till ett plan. Deras papper beslagtogs när de anlände till flygplatsen Entebbe i Uganda.

– Det här är människohandel. Man kan inte bara ta folk och stjälpa av dem i Uganda och ta dokumenten från dem utan att ta hand om dem, säger Adam.

Efter några dagar greps han av polis i Ugandas huvudstad Kampala, men kunde inte visa några id-handlingar.

– Jag berättade vad som hänt, men de trodde mig inte eftersom det är osannolikt att någon kommer från Israel utan dokument.

Tillsammans med andra som förvisats från Israel har Adam begärt flyktingstatus och uppehållstillstånd på tre månader för att kunna använda det som id-handling, men det är svårt att få utan ett ugandiskt inresetillstånd. Han säger att han är tveksam till om han någonsin kommer att få ett pass.