Offentliganställda i nationell storstrejk

Regeringen i Argentina fortsätter de massiva uppsägningarna av statligt anställda. På onsdagen genomfördes en landsomspännande strejk initierad av fack som organiserar anställda inom landets offentliga sektor.

De strejkande protesterade mot både den höga inflationen, som i dagsläget ligger på över 30 procent, och mot de omfattande nedskärningarna.

Den nationella strejken varslades av landets största fackförening för statligt anställda, La Asociación Trabajadores del Estado, ATE, med 240000 medlemmar, tillsammans med Argentine Workers Union, CTA redan i början av februari.

Förutom utanför presidentpalatset i Buenos Aires hålls demonstrationer även i flera av landets mindre städer. I Buenos Aires deltog över 40 000 arbetare och tjänstemän i protesten, uppger den latinamerikanska tv-stationen TeleSur.

Regeringen går på en knivsegg. På ena sidan finns ett tryck för en ortodox ekonomi och chockpolitik. På den andra står hotet om åtgärder från sociala rörelser.
Ricardo Rouvier, politisk analytiker

ATE:s ordförande Hugo Godoy påpekar att uppsägningarna av statligt anställda är allvarliga och låter meddela att förbundet förbereder sig för att vidta ytterligare åtgärder för att säkra rättigheterna för landets cirka tre miljoner offentliganställda.

– Vi har beredskap för mobilisering. Vi vidtar åtgärder överallt där det sker uppsägningar, säger Hugo Godoy till TeleSur.

ATE ledde i förra veckan ett nationellt upprop som kräver att regeringen förnyar 95000 offentliganställdas kontrakt som löper ut den här månaden.

– Regeringen går på en knivsegg. På ena sidan finns ett tryck för en ortodox ekonomi och chockpolitik. På den andra står hotet om åtgärder från sociala rörelser, säger Ricardo Rouvier, politisk analytiker, till brittiska The Guardian.

Som Arbetaren rapporterade om redan i januari har över 10000 personer tvingats lämna sina poster hittills i år och totalt har 21000 sagts upp sedan maktskiftet. Målet med uppsägningarna sades vara att sänka kostnaderna och hårdare granska att de offentligt anställda verkligen arbetar.

Den konservative president Mauricio Marci gick till val med löften om att avsluta vänsterpopulismen och återuppliva de sydamerikanska nationernas krisdrabbade ekonomi. Efter bara två månader vid makten har han, enligt en opinionsmätning, förlorat 12 procent av sina röster.