Tusentals kvinnor döda i Indien efter sterilisering

En steriliseringsskandal i Chhattisgarh i östra Indien skapade rubriker världen över 2014. Läkare genomförde ingreppen på ett 80-tal kvinnor inom ramen för en statlig steriliseringskampanj.

Kvinnorna vallades som boskap till mobila kliniker där de steriliserades på löpande band. Massteriliseringen kostade flera kvinnor livet. År 2013 greps tre män i Bihar efter att ha steriliserat 53 kvinnor på ett fält utan bedövning.

Dödsfall till följd av sterilisering är knappast något nytt i Indien. Det uppges att över fyra miljoner steriliseringsoperationer har genomförts i landet 2013–2014 och 1 434 dödsfall har rapporterats mellan 2003 och 2012.

Mellan 2009 och 2012 har staten betalat ut ersättning vid 568 dödsfall till följd av sterilisering, enligt landets hälsodepartement.

Landets familjeplaneringsprogram fokuserar på sterilisering av kvinnor. Injicerbara preventivmedel och p-piller med progestin finns bara på privata kliniker, vilket innebär att fattiga kvinnor har svårt att få tillgång till dessa.

Att informera lågutbildade kvinnor i samhällen i avlägsna regioner om hur man använder p-piller eller andra preventivmedel är dyrare än massteriliseringskampanjer.
Neha Kakkar, volontär

Ansvaret för födelsekontroll läggs i huvudsak på kvinnorna. Enligt de senaste siffrorna från organisationen Family Planning 2020 genomfördes 3,9 miljoner kvinnliga steriliseringar och 780 000 manliga steriliseringar 2014. Detta trots att manlig sterilisering är ett betydligt mindre ingrepp som är förknippat med små risker.

– Vid manlig sterilisering klipps sädesledarna av. Det är mindre smärtsamt än kvinnlig sterilisering där äggledarna klipps av eller blockeras och som innebär att man måste öppna hela buken, förklarar Pratibha Mittal som arbetar som gynekolog vid Fortis Hospital i New Delhi.

Neha Kakkar, volontär vid den ideella organisationen Family Planning Association of India, säger att överbetoningen på kvinnlig sterilisering är ett sätt för regeringen att smita undan ansvar och välja den enkla vägen.

– Att informera lågutbildade kvinnor i samhällen i avlägsna regioner om hur man använder p-piller eller andra preventivmedel är dyrare än massteriliseringskampanjer.