16 april: Världsröstdagen i Stockholm – en dag för rösten på Operahögskolan

16 april: Världsröstdagen i Stockholm - en dag för rösten på Operahögskolan

Vi tar ofta rösten för given. Vi tänker sällan på den enorma betydelsen den har i våra liv, både som kommunikationsmedel i vardagen,  verktyg i det dagliga arbetet och som instrument för musik och teater. Rösten är vårt viktigaste instrument för kommunikation. Den är en del av vår identitet och vår personlighet. Föreställ dig hur ditt liv skulle vara utan röst. Skulle du ens kunna utföra ditt jobb ordentligt?

Den 16 april firas World Voice Day. Det är ett globalt evenemang för att uppmärksamma röstens betydelse i vår vardag och för vår livskvalitet. Arrangemanget startade 1999 i Brasilien och Portugal. På svenskt initiativ har firandet blivit globalt sedan 2013. Förra året firades World Voice Day i över 50 länder i hela världen med över 600 olika röstliga evenemang och upptåg, konserter, tv-program, symposier, öppet hus och kurser i syfte att uppmärksamma den mänskliga rösten ur alla tänkbara perspektiv. Det är en dag för alla dem som använder rösten i någon form att stanna upp och ägna en stund åt att tänka på och lära sig mer om detta unika mänskliga instrument och dess praktiska, biologiska och musikaliska funktioner. Du har bara en röst – den är viktig, ta väl hand om den!

Global Vocal Concert
I Sverige och en mängd andra länder anordnas den 16 april en rad olika evenemang inom ramen för Global Vocal Concert som startar i Nya Zeeland och slutar i Hawaii. Tanken är att alltifrån körer och vokalgrupper till röstcoacher och dramaensembler ska anmäla sina evenemang till World Voice Day och att hundratals evenemang världen runt, från alla kontinenter, avlöser varandra som ett stafettlopp. Läs mer och anmäl ditt  röstevenemang här.  

I Stockholm arrangeras World Voice Day av den ideella föreningen World Voice, med bland andra Johan Sundberg, Anita McAllister, Margareta Thalén, Fanny Cardell, Håkan Hagegård, Carl Unander-Scharin, Per-Åke Byström och Bo Johansson.

Läs mer:

På den internationella hemsidan
På den svenska hemsidan

Boka biljett på Tickster.
Köp biljett till seminariet på eftermiddagen kl 15-18 eller till konserten på kvällen kl 19:30-21
eller en biljett till hela dagen!

Operahögskolan, Teknikringen 35, t-bana Tekniska högskolan. Buss 4, 72, 73, 676 och 670 passerar Tekniska högskolan. Därifrån promenerar du ca 600 meter till skolan vilket tar ca 5-10 minuter.