I Umeå får kultur kosta

Totalt satsade Umeå 2524 kronor per invånare, 4,3 procent av kommunens totala kostnader, vilket var överlägset mest i landet under 2014 konstaterar Svt i en kartläggning.

Orsaken kan tänkas vara att Umeå var europeisk kulturhuvudstad samma år, men det bidrag som kommunen fick ta del av i samband med värdskapet är inte är redovisade i dessa siffror.

Trots att Umeå har varit en av de kommuner in Sverige som lagt mest pengar på kultur sedan 2011 är den kommunala kulturen en långsiktig satsning som det jobbats aktivt med i över tio års tid och där höjdpunkten blev värdskapet som europeisk kulturhuvudstad.

– Det är en lång tradition där kultur har varit en faktor i Umeå som inte har spelat en undanskymd roll utan tvärt om, varit en del i stadens utbyggnad, säger Tomas Wennström, S, ordförande kulturnämnden i Umeå till SVT.