Vatikanen erbjuder Roms hemlösa fri sjukvård

Romes_homeless_join_volunteers_in_handing_out_copies_of_the_Gospel_to_pilgrims_in_St_Peters_Square_March_22_2015_Credit_Martha_Calderon_CNA_3_22_15Fattiga och hemlösa män och kvinnor kommer nu att kunna vända sig till Vatikanen för att få medicinsk behandling i ett nytt initiativ från den katolska kyrkan för att hjälpa personer som lever på gatan i Rom. Lokaliserad alldeles invid S:t Petersplatsens magnifika kolonnad, kommer den nya ”kliniken för de fattiga” som öppnade i måndags att erbjuda kostnadsfri medicinsk hjälp till dem som inte har andra möjligheter att få hälso- och sjukvård.

”Vi är utrustade för att kunna hjälpa alla dem som kommer och knackar på vår dörr. Det är påven Franciskus själv som har velat se detta förverkligas, och vi som arbetar nära honom i hans föresatser är både hedrade och väldigt motiverade att kunna göra det här möjligt”, sade ärkebiskop Konrad Krajewski, ansvarig för de påvliga allmosorna, i ett uttalande i måndags, enligt Vatikanradion.

Lucia Ercoli, som är chef för en italiensk, frivillig, medicinsk stödorganisation sade att ”vi är tacksamma för att påven Franciskus än en gång har velat prioritera att ge ett tydligt vittnesbörd om barmhärtighet på själva S:t Petersplatsen, för personer som saknar egen bostad och har medicinska problem”. Volontärer från Ercolis organisation, likväl från ett intilliggande sjukhus kommer att bemanna och driva kliniken utifrån liknande erfarenheter från arbete i Roms förorter. Ercoli tillade: ”Det finns mycket att göra, särskilt i våra förorter, men en ny klinik här invid S:t Peterskyrkan är ett särskilt tecken på hopp.”

Detta är inte det första initiativet som tagits på Vatikanens mark för att erbjuda konkret hjälp till fattiga och hemlösa. Sedan början av 2015 tillhandahåller Vatikanen ett utrymme för duschar och även en frisersalong, driven av volontärer. ”Det var därför helt rätt att också börja erbjuda medicinsk vård”, sade ärkebiskop Krajewski och tillade att det handlar om ”en oumbärlig hjälp till de fattiga som lever här mitt ibland oss”. I oktober 2015 öppnade påven tillsammans med sina medbröder, jesuiterna, ett boende för hemlösa i en resebyrås tidigare lokaler. Boende i detta ”Barmhärtighetens gåva”, som huset heter, kan stanna upp till 30 dagar i följd och det praktiska ansvaret för schemaläggning och uthyrning sköts av en grupp Moder Teresa-systrar.

Catholic News Agency, 2016-03-01