Byggarbetare träder fram efter dödsolycka

Byggarbetare som tidigare varit anställda av byggföretaget ED Bygg vittnar nu i Norrköpings Tidningar, NT, om omfattande brister vad gäller säkerhet och arbetsmiljö. Det efter att tre allvarliga olyckor inträffat på företagets byggen sedan i november förra året. Den senaste i raden med dödlig utgång.

Arbetarna som bett om anonymitet berättar bland annat att ED Bygg använder sig av underentreprenörer som betalar byggarbetare 100 kronor i timmen oavsett vilken tid på dygnet arbetet utförs.

ED Bygg ska enligt utsago också ha för vana att anställa branschoerfaren personal, ofta utan svenskt yrkesbevis – exempelvis personer inom arbetsmarknadsåtgärden Fas3, före detta kockar, taxichaufförer och polska byggarbetare – personer som saknar adekvat utbildning och därför inte kan ställa krav på säkerheten.

– Det finns polska killar som jobbar full dag på ett bygge och som sedan blir hämtade för att åka vidare till nästa jobb, säger en av de före detta anställda till NT.

Flera av tidningens källor påpekar att kunniga och erfarna byggarbetare inte stannar i företaget eftersom de avfärdas då de påpekar felaktigheter och brister i arbetssättet.

Det finns polska killar som jobbar full dag på ett bygge och som sedan blir hämtade för att åka vidare till nästa jobb.
Före detta anställd på ED Bygg

Den senaste av de tre arbetsplatsolyckorna på företagets byggen skedde förra måndagen då en arbetare i 50-årsåldern, tillika polsk medborgare, föll nio meter från en balkongavsats. Mannen avled av de skador han ådrog sig i fallet.

Den första olyckan skedde den 12 november förra året. Då skadades fyra arbetare i samband med att ett bjälklag mellan två våningsplan skulle gjutas.

Den andra skedde den 26 januari i år. I den olyckan fick en praktikant sin underkäke kluven itu i samband med att han arbetade med en kapmaskin.

Polisutredningarna för samtliga tre olyckor pågår fortfarande.

Eftersom det varit tre allvarliga olyckor på kort tid så finns det säkert en anledning till att de skett.
Kjell Strömlind, Arbetsmiljöansvarig på Byggnads Öst

Fackförbundet Byggnads, som har medlemmar som arbetar för företaget, var på plats med arbetsmiljöombud redan dagen för dödsolyckan den 29 februari.

– Det är ingen som sett själva fallet och jag vägrar konsekvent att spekulera i vad som har hänt. Men visst, vi var där och det är klart att man har ögon att se med hur det såg ut på arbetsplatsen, säger Kjell Strömlind, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Öst, till Arbetaren.

– Man kan säga såhär, eftersom det varit tre allvarliga olyckor på kort tid så finns det säkert en anledning till att de skett.

Kjell Strömlind har inte personligen fått ta del av medlemmars kritik om säkerheten och arbetsmiljön på ED Bygg, men facket kommer inom de närmaste veckorna att ha möte med skyddsombuden och företaget för att skapa sig en tydligare bild av hur det fungerar.

Vad gäller kritiken om att delar av företagets anställda saknar adekvat utbildning, bekräftar han den.

– Det finns en spännvidd på de anställda. Det finns de som har yrkesbevis enligt byggavtalet men så finns det också en betydande del utländsk arbetskraft som saknar yrkesbevis och det är möjligt att det där uppstår språkförbistringar. Men det är platschefens ansvar att säkerställa att de som arbetar på bygget har rätt kunskaper, säger Kjell Strömlind.

Arbetaren har sökt ED Byggs vd och ägare Eddy Demir utan framgång.