”De homosexuellas historier tystades ned”

Vad handlar föreställningen om?

– Den är en unik vittnesskildring av Josef Kohut om att vara homosexuell i koncentrationsläger. Historien är sällan berättad i och med att homosexualitet var kriminaliserat länge både före och efter förintelsen, vilket ledde till att deras historier tystades ned och att homosexuella inte fick samma upprättelse som andra fångar.

Varför valde ni att iscensätta just boken Männen med rosa triangel?

– Jag läste boken i nytryck när den 2013 återsläpptes som en reaktion på de antigaylagar som instiftades i Ryssland. Jag tyckte att boken passade perfekt som en motvikt till den bruna rörelsen vi såg på frammarsch. Nu, tre år senare, har det politiska läget förändrats och nu är detta aktuellt i hela Europa. Föreställningen har aldrig satts upp förut, så detta är urpremiären!

När människor föreställer sig en typisk bild av ett koncentrationsläger ser de taggtråd och randiga dräkter. Då blir det lätt att slå ifrån sig den historiska stereotypen.

 Är föreställningen en direkt gestaltning av boken?

– När människor föreställer sig en typisk bild av ett koncentrationsläger ser de taggtråd och randiga dräkter. Då blir det lätt att slå ifrån sig den historiska stereotypen. Det behövs kontraster för att publiken ska ta till sig berättelsen. Vi har jobbat mycket med att titta på vad männen förvägrades under sin fångenskap och fokuserat på fantasi, magi, romantik, och hopp och satt dessa värden i kontrast mot den brutala text boken utgör.