Den stora frågan: När blir det bättre?

Åsa Linderborg och Henrik Ekengren Oscarsson svarar på Den stora frågan. 

Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet

Allt blir bättre när vi börjar prata solidaritet i stället för tolerans.

Främlingsfientligheten och högerpopulismen kan inte stoppas med moraliska verop om att vi måste bejaka olikheter. Rasismen kan bara stoppas om vi som bor här – oavsett vilka vi är – känner att vi kan samarbeta.

Samarbete kräver att vi är hyggligt jämlika socialt och ekonomiskt. Det betyder att vi måste ha ordning och reda i fördelningspolitiken. Att alla ska ha ett arbete de kan försörja sig på, med en lön som är så stor att den är skattekraftig nog att bidra till den gemensamma välfärden. Bara så kan vi rädda demokratin och humanismen.

Klasskamp, helt enkelt. Det har alltid varit tidens melodi.

Henrik Ekengren Oscarsson, föreståndare Som-institutet

Den statsvetenskapliga forskningens hittills bästa svar är att det blir bättre när många av dagens dysfunktionella politiska institutioner vi ser runt om i världen kan ersättas med väl fungerande.

Utbredd korruption av olika slag är ett av de största hindren för mänsklighetens fortsatta utveckling. Dåligt fungerande politiska institutioner  med brist på insyn och som inte följer meritokratiska principer leder oss nämligen in i en mängd situationer där de flesta av oss står som förlorare.

Genom att intensifiera forskningen om vilka faktorer som leder till bättre fungerande institutioner kan vi lära oss tillräckligt för att kunna skapa kvalitet i offentlig verksamhet. Så kan vi lösa destruktiva konflikter, utrota svält, fattigdom och sjukdomar och långsiktigt skydda och använda gemensamma resurser på planeten.

Forskning och erfarenhet pekar på att vi behöver låta kvinnor ta en större plats i politiska beslut och få ökad makt. En hög andel kvinnor i beslutande församlingar leder till lägre grad av korruption och maktmissbruk. Kvinnor tar ett större långsiktigt socialt ansvar för samhället och ägnar sig mindre åt drogmissbruk och spelmissbruk

Publicerad i #1 2016 av Magasinet Arena. Vid citering, referera till Magasinet Arena. En prenumeration av tidningen kan tecknas här »