Bränner och gör ont

[BOK] Hjärnan darrar
Klara Wiksten
Syster förlag 2016

Syster förlag är ett litet, relativt nystartat serieförlag som drivs av serietecknarna Åsa Grennvall och Sofia Olsson tillsammans med formgivarna Björn Schagerström och Samuel Svensson. Senaste utgivningen är Klara Wikstens Hjärnan darrar, en Tintin-stor volym som är väldigt långt ifrån Tintin.

Här tecknas korta men bråddjupa porträtt av människor som Klara Wiksten mött under år av arbetsträningar och sjukskrivningsåtgärder, människor i utanförskap med oväntat starka röster och personligheter. Killen som tyckte om att gå barfota, den romska kvinnan som kom sent till jobbet efter att ha suttit uppe hela natten och surfat porrfilm, och hon som gjorde en abort som hon aldrig kunnat glömma och bara måste skälla ut gravida kvinnor i tunnelbanan 30 år senare ”som tror att ni är så jävla speciella”.

Deras biograf ser dem, ser deras bakgrundshistoria och logiken i trasigheten, men också deras storhet som människor. Att orka ta emot, anpassa sig till samhällets och arbetsplatsens ofta ologiska ”åtgärder” och maktanspråk, låtsas som det regnar ibland och ibland, som barfotamannen, bara vägra låtsas.

Och dessa institutioner som Klara Wiksten drar ned brallorna på: Solgårdens vuxenverksamhet, fruktpackarstället, ”Unga handikappade” och Kulhuset – potatistrycksförvaring för utplattade ångestpaket, med personalens mungipor upp till öronen och röster lena som sirap.

Hjärnan darrar är en bok som bränner och gör riktigt ont, öppnar upp sådant som de flesta gömmer längst in under sängen, och ett par, tre av historierna räcker att ta in i taget. En tung läsning men så mänskligt och precist tecknad.

Förlaget ger nu också ut ett nytryck i pocketversion av Åsa Grennvalls kritikerrosade Deras ryggar luktade så gott, om en svår barndom som kommer i dagen när huvudpersonen själv blir mamma. Också där odjur som dras fram under sängen, men med ett lyckligare slut. Någon lättnad.