Panortodox vesper under ortodoxins söndag

Ortodoxa präster och troende i Österrike kommer på söndag, den 20 mars, att fira ”ortodoxins söndag” med en vesper. Gudstjänsten kommer att äga rum i den ortodoxa antiokenska församlingen Sankt Petrus och Paulus i Wien. Den ortodoxa biskopskonferensen i Österrike inbjuder inte bara alla ortodoxa troende utan även troende från andra kyrkor, rapporterar den ortodoxa informationstjänsten.

Ortodoxins söndag påminner om det sjunde ekumeniska konciliet i Nicaea år 787, som tillät vördnaden av ikoner. Firandet infaller alltid på den första söndagen i den ortodoxa fastan och firas numera i diasporan som ett tecken på de ortodoxa kyrkornas enhet.

Vespern under ortodoxins söndag firas varje år i olika ortodoxa kyrkor i Wien. I år är det de ortodoxa som tillhör patriarkatet i Antiochia som står som värd. Kyrkorättsligt tillhör församlingen Sankt Petrus och Paulus ärkestiftet Tyskland och Centraleuropa inom patriarkatet av Antiochia, som har sitt biskopssäte i Berlin. Patriarkatet har sitt säte i den syriska huvudstaden Damaskus.

Cirka 750 000 troende i Syrien, Libanon, Irak och Iran och i den världsvida diasporan (framför allt i USA, Latinamerika och Australien) hör till patriarkatet. Det liturgiska språket är arabiska.

I Syrien är den ortodoxa antiokenska kyrkan den största. Under krigen i Irak och i Syrien har många kyrkor och kloster förstörts och tusentals kristna dödats eller fördrivits. Den ortodoxa antiokenska församlingen i Wien har under de senaste åren tagit emot många flyktingar från dessa länder.

Kathpress 2016-03-07