Fångad och förnedrad av IS i Syrien

I maj 2013 blev den unge danske fotografen Daniel Rye fånge hos IS i Syrien. Tretton månader senare släpptes han mot en lösensumma på två miljoner euro. Ser du månen, Daniel är berättelsen om tiden i fångenskap.

Bokens författare Puk Damsgård är korrespondent för Danmarks Radio i Mellanöstern och boken har belönats med det danska journalistförbundets prestigetunga Cavlingpris.

Det verkar dumdristigt i överkant att alls ha givit sig in i den otroligt röriga och uppenbart oerhört farliga krigszon som norra Syrien var och är. Vid den tid då Daniel Rye tog sig in i landet hade inte IS ännu riktigt etablerat sig som den i området dominerande väpnade styrkan. Fortfarande var det huvudsakligen mellan den syriska regimen och den inhemska väpnade oppositionen striderna stod. Det är alltså begripligt att Daniel Rye, och fler med honom, underskattade faran med att ge sig in i området.

Daniel Rye var elitgymnast, tjugofyra år gammal, och i början av sin karriär som fotograf. Han hade för avsikt att under några dygn dokumentera situationen för civilbefolkningen i Syrien som redan i stora skaror börjat fly undan kriget. Han hade tagit en försäkring som skulle utfalla om han råkade ut för något som krävde en ekonomisk insats, de fem miljoner danska krono r som skulle kunna utbetalas blev en del av lösensumman, men räckte försåts inte långt. Det blev Daniels föräldrar som genom lån och på olika sätt insamlade medel till slut fick honom fri.

Den danska staten betalar i likhet med Storbritannien och USA inte ut lösensummor, oavsett vilka riskerna är för de fångar som terrorister kräver pengar för att släppa. Däremot betalar Frankrike och Spanien ut sådana pengar, och medan Daniel Rye satt som fånge släpptes några franska och spanska medfångar sedan staterna betalat stora belopp för att få dem fria. Bland dem som Daniel satt fången tillsammans med fanns också amerikanerna James Foley och Steven Sotloff som en kort tid efter hans frigivning mördades bestialiskt. För dem hade krävts lösensummor på hundra miljoner dollar. Det var uppenbart för alla som satt fångna tillsammans med dem att lösensummorna var så högt satta för att de inte skulle kunna betalas, IS-terroristerna hade bestämt sig för att amerikaner skulle dö.

I början av Daniels tid som fånge vaktades han av folk från Syrien och Irak. Så småningom hamnade han i händerna på en grupp britter, bland dem den person som senare skulle bli känd över världen som Jihad John, mördaren som uppträdde i de videoinspelningar som IS lade ut på nätet.

Behandlingen var under hela tiden i fångenskap extremt brutal. Både fysisk och psykisk tortyr förekom under hela den tid som Daniel Rye satt fängslad. Han och de övriga i den grupp fångar som han ingick i misshandlades och förödmjukades systematiskt. Tilldelningen av mat och vatten var minimal, de sanitära förhållandena vidriga. Fångarna försökte hålla modet uppe genom att tillverka enkla schackspel av pappersbitar och olivkärnor, de berättade om sina liv och drömmar och gymnasten Daniel kunde leda en del fysiska övningar för att stärka den av svält och stillasittande sviktande muskulaturen.

Som dansk var Daniel Rye speciellt utsatt eftersom de så kallade Muhammedkarikatyrerna av hans fångvaktare ansågs innebära en särskild skuld som alla danskar fick ta på sig. En person som i boken går under pseudonymen Arthur och är någon sorts säkerhetskonsult hade Daniel kontakt med innan han begav sig in i Syrien, och denne blir nu en nyckelfigur i den utdragna och krångliga förhandling som ska leda till frigivningen.

Ser du månen, Daniel är en dyster men faktiskt också mycket spännande berättelse. Besläktad förstås, med liknande historier som Martin Schibbyes och Johan Perssons 438 dagar, om deras tid som fångar i Etiopens ökända Kalityfängelse. Puk Damsgård skriver med en effektiv och kontrollerat känslostark stil, som ansluter till klassisk new journalism. Boken ger en bra inblick i IS-terroristernas sätt att tänka och det är bara att hoppas att det i sin tur kanske kan bidra till ytterligare skärpt uppmärksamhet när det gäller hur sympatier för organisationen sprids bland ungdomar i Europa.

Vad man också borde kunna hoppas på är att Storbritannien och USA fryser alla saudiarabiska tillgångar i brittiska och amerikanska banker. Det är ingen tvekan om att det är det saudiska inflytandet och saudiska pengar som är IS starkaste stöd. Att Sverige ens överväger att sälja vapen till landet är ingenting annat än groteskt.

BokomslagPuk Damsgård
Ser du månen, Daniel. 13 månader som fånge hos islamiska staten
Övers: Öyvind Vågen
Fri tanke 2016