Henrik Ekengren Oscarsson: Vi behöver fler kvinnor i politiken

SOM-institutets föreståndare svarar på Arenas stora fråga: När blir det bättre?

Den statsvetenskapliga forskningens hittills bästa svar är att det blir bättre när många av dagens dysfunktionella politiska institutioner vi ser runt om i världen kan ersättas med väl fungerande. Utbredd korruption av olika slag är ett av de största hindren för mänsklighetens fortsatta utveckling.

Dåligt fungerande politiska institutioner med brist på insyn och som inte följer meritokratiska principer leder oss nämligen in i en mängd situationer där de flesta av oss står som förlorare. Genom att intensifiera forskningen om vilka faktorer som leder till bättre fungerande institutioner kan vi lära oss tillräckligt för att kunna skapa kvalitet i offentlig verksamhet. Så kan vi lösa destruktiva konflikter, utrota svält, fattigdom och sjukdomar och långsiktigt skydda och använda gemensamma resurser på planeten.

Forskning och erfarenhet pekar på att vi behöver låta kvinnor ta en större plats i politiska beslut och få ökad makt. En hög andel kvinnor i beslutande församlingar leder till lägre grad av korruption och maktmissbruk. Kvinnor tar ett större långsiktigt socialt ansvar för samhället och ägnar sig mindre åt drogmissbruk och spelmissbruk.

Detta är en text publicerad i #1 2016 av Magasinet Arena. Vid citering, referera till Magasinet Arena. Du kan köpa numret digitalt här

Läs vad Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg svarar på samma fråga.