Påven arrangerar särskild kollekt för Ukraina

Den 24 april kommer det i alla katolska gudstjänster i Europa att samlas in pengar för den nödlidande befolkningen i Ukraina. Påven Franciskus offentliggjorde kollekten i söndags i samband med Regina Caeli-bönen på Petersplatsen. ”Jag inbjuder alla troende att ansluta sig till detta påvliga initiativ med ett generöst bidrag”, sade Franciskus.

Med denna aktion vill han inte bara lindra den materiella nöden utan också ge uttryck för såväl sin som hela den samlade kyrkans egen närhet och solidaritet, förklarade påven. Han hoppas att kollekten ska bidra till fred och respekt för de mänskliga rättigheterna. Under ”dramat” i Ukraina har redan flera tusen människor stupat, mer en 1 miljon har tvingats lämna sina hem och framför allt gamla och barn i Ukraina lider.

Under söndagens middagsbön lade påven ett särskilt fokus på alla som faller offer för våld och krig. Han kom särskilt att tala om den internationella dagen för minröjning, som infaller måndagen den 4 april. Fortfarande är det alldeles för många människor som dödas eller lemlästas av vapen, sade Franciskus, och han tackade alla människor som riskerar sitt liv i återuppbyggnaden.

Kathpress 2016-04-03