1050-årsjubileum av Polens kristnande

20150801_123756av MAGDALENA SLYK
År 966 gifte sig Polens förste furste Mieszko I med den tjeckiska prinsessan Dobrawa och samtidigt lätt döpa sig. Det betraktas samtidigt som ett symboliskt dop av Polen som nation. [Bild: Mieszko I och Dobrawa, Ostrów Lednicki.]

Firandet av 1050-årsjubileet började redan den 11 mars, när biskopar från den katolska, luterska och ortodoxa kyrkan samlades tillsammans med andra representanter från 10 länder för en 3 dagar lång kongress i Gniezno. Kongressen var av ekumenisk karaktär och huvudämnet var ”En ny början för Europa. Dopets befriande kraft.” Biskopar försökte besvara frågan ”Vad har vi gjort med vårt dop?” och diskuterade bland annat vilka utmaningar som kristendomen i Polen och i Europa står inför.

De huvudsakliga högtidligheterna planeras att äga rum den 14–16 april. Den 14 april planeras firandet äga rum i Ostrów Lednicki där man anser att dopet av Mieszko I och hans vigsel med Dobrawa förrättades. Den 15–16 april planeras det för en heliga mässa och andra högtidligheter i Poznań och i domkyrkan i Gniezno (Polens första huvudstad). Kardinal Pietro Parolin kommer att representera Vatikanstaten under dessa dagar av jubileet.

Påven Franciskus kommer i slutet av juli på ett officiellt besök till Polen i samband med Världsungdomsdagen. Den slutgiltiga planeringen för påvens besök kommer att presenteras i mitten av juni, men redan nu vet man att han kommer till Kraków den 27 juli. Där ska påven först träffa Polens president och biskopar på Wawel-slottet och på kvällen ska han traditionsenligt hälsa på ungdomar som brukar samlas vid ärkebiskopspalatset. Dagen efter, den 28 juli, kommer påven till Czestochowa, där han inom ramen för 1050-årsjubileet ska fira den heliga mässan. Påven planerar också för ett besök i Auschwitz och därefter fortsätter firandet av Världsungdomsdagen i Kraków.

Magdalena Slyk 2016-04-08

20150801_122500Ruiner av slottskapellet i Ostrów Lednicki där Mieszko I döptes.