Vattnet i Fontana di Trevi färgas rött för en dag

Fontana-treviDen 29 april kommer vattnet i Fontana di Trevi, en av de mest populära och symboliska turistattraktionerna i Rom, att färgas rött för att påminna om alla kristna som i dag förföljs och dödas för sin kristna tro, runt om i världen. Initiativet har tagits av den internationella katolska hjälporganisationen Aid to the Church in Need och syftar till att ”uppmärksamma den pågående anti-kristna förföljelsen” i världen, skriver organisationen i ett uttalande på sin webbsida.

Förhoppningen är att initiativet ska bli ”starten på en långsiktigt verkande, konkret reaktion överallt, så att det 21:a århundradets förföljda folk så snart som möjligt kan få sin naturliga rätt att fullt ut få leva i religionsfrihet respekterad. … Den systematiska kränkningen av religionsfriheten, i synnerhet för kristna, behöver uppmärksammas i den offentliga debatten.”

I samband med rödfärgningen av vattnet genomförs ett offentligt möte på torget vid fontänen. Där kommer bland annat den kaldeiske biskopen av Aleppo i Syrien, Antoine Audo, och kardinal Mauro Piacenza, internationell ordförande i Aid to the Church in Need att tala. Situationen för kristna i Irak, Syrien, Nigeria, Somalia och Nordkorea kommer särskilt att uppmärksammas. Flera andra organisationer är medarrangörer, som till exempel Caritas, Focolare-rörelsen och Christian Workers Movement.

Påven Franciskus uttalar sig ofta och tydligt om situationen för världens förföljda kristna. I ett tal den 7 april kallade han dem för ”kyrkans livsblod … det är vittnesbörden från dagens martyrer – så många! – som jagas ut från sina hemländer, drivs iväg, får sina huvuden avhuggna, förföljs: de har modet att bekänna Jesus även om det leder till döden!”

Catholic News Agency, 2016-04-20