Jesuitordens generalföreståndare 80 år på fredag

Brian and Cathy Scholl with children, Kaitlin, Clare and Jack.

Adolfo Nicolás Pachón, Jesuitordens generalföreståndare, fyller 80 år på fredag. Denne spanjor leder sedan 2008 katolska kyrkans största manliga orden. I maj månad 2014 meddelade han att han avgår från sitt uppdrag i och med 2016.

Adolfo Nicolás föddes den 29 april 1936 i Villamuriel de Cerrato, Kastilien. 1953 gick han in i jesuitorden oh förverkligade sedan den nuvarande påvens ungdomsdröm: efter novitiatet i Toledo kom han 1961 som missionär till Japan, där han 1967 prästvigdes i Tokyo. Han återvände till Europa åren 1968 till 1971 för doktorandstudier vid universitetet Gregoriana i Rom. Därefter fick han en professur i systematisk teologi i Tokyo. Åren 1978 till 1984 var Nicolás direktor för pastoralinstitutet i Manila och 1993 till 1999 ledde han sin ordens japanska provins. Sedan 2004 var han ordförande i ”Jesuit Conference of East Asia and Oceania”. Den 19 januari 2008 valdes han i Rom till den 29:e efterträdaren till ordens grundare Ignatius av Loyola (1491–1556).

Påven Franciskus är i kyrkans historia den förste jesuiten som blivit påve. Franciskus uppskattar tydligt Nicolás, de båda träffas regelbundet. Men till påvens närmaste krets av rådgivare hör ordens generalföreståndare – till följd av sin förutvarande maktposition och sin klädsel även kallad ”den svarte påven” – likväl inte.

Nicolás anses vara en okomplicerad och lugn personlighet, ”utan konstigheter”. I motsats till sina företrädare intar han i den romerska ordenscentralen sina måltider tillsammans med sina medbröder. Från orden uppges att det ingalunda är något självklart för en generalföreståndare.

Nicolás tid som generalföreståndare präglades framför allt av ordens nya strukturer i organisationen. Medlemmarnas antal gick tillbaka och därför lade han samman ordensprovinser. Det var en uppgift som krävde fingertoppskänsla. Nicolás har klarat det ”utan större väsen”, heter det bland jesuiterna.

Med tanke på sin ålder strävar han efter att överlämna ledningen av den katolska kyrkans störst manliga orden i andra händer, meddelade Nicolas i ett brev i maj 2014 de cirka 16 500 jesuiterna över hela världen. Detta beslut har skett i samråd med påven. Tidigare hade hans företrädare, nederländaren Peter-Hans Kolvenbach, frivilligt avgått i förtid.

Jesuitorden grundades 1540 av Ignatius av Loyola. Ordens officiella latinska namn är Societas Jesu (SJ).

Kathpress 2016-04-25