Misstänkt terrorattack mot Vatikanen avslöjad

I torsdags arresterade den italienska polisen fyra personer och utfärdade arresteringsorder för ytterligare två, misstänkta för att ha konspirerat med terrorgruppen Islamiska staten (IS) och bland annat planerat en attack mot Vatikanen och den israeliska ambassaden i Rom.

Italienska myndigheter uppgav att en av de gripna i fråga hade mottagit ett textmeddelande från IS-ockuperat territorium i Mellanöstern via mobilfunktionen WhatsApp, vilket löd: ”Käre broder, jag sänder dig ett bomb-poem… lyssna på shejken och slå till”. Förmodligen refererades till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Samme gripne rapporteras ha sagt till en annan av de misstänkta: ”Jag vill slå mot Israel i Rom”. Enligt nyhetsbyrån Reuters finns i ärendet utskrifter från ett avlyssnat telefonsamtal mellan tre misstänka i vilket Vatikanen uttryckligt nämns som ett terrormål. ”Jag svär att jag ska bli den förste som attackerar dem i detta Italien av korsfarare, jag svär att jag ska attackera Vatikanen om Gud så vill”, säger en av de nu gripna till en av de misstänkta som fortfarande är på fri fot, enligt utskrifterna från samtalet. Vid ett försök att köpa vapen från en albansk smugglare lär en av de nu gripna öppet ha talat om att attackera Vatikanen och ta med sin fru och sina båda barn till IS-kontrollerat område i Syrien.

Åklagaren i ärendet, Maurizio Romanelli i Milano, sade till den italienska nyhetsbyrån ANSA att den pågående undersökningen är annorlunda i meningen att den inte bara avslöjat allmänna hot utan också specifika planer som direkt och uttryckligt nämner Vatikanen. Han underströk däremot hoten inte varit överhängande och att myndigheterna agerat snabbt för att genomföra gripandena. ”Rom drar uppmärksamheten till sig eftersom staden är ett mål för många kristna pilgrimer”, sade åklagaren.

Hittills har Italien varit förskonat från stora terrorattacker som de i Frankrike och Belgien tidigare i år. Men de italienska myndigheterna har vid flera tillfällen den senare tiden gripit personer som misstänks för att ha förberett IS-inspirerade terrorattacker i landet, nu senast en 22-årig somalisk asylsökande och en imam för planer på en attack i Rom.

Catholic News Agency, 2016-04-29