Bokpresentation: Tystnaden som blir film av Scorsese

Tystnaden omslagBoken Tystnaden av den japanske författaren Shusaku Endo kommer snart ut i svensk översättning. Översättaren Yukiko Duke och jesuitpater Fredrik Heiding presenterar boken torsdagen den 2 juni kl. 19 i Katolsk bokhandel (S:ta Eugenia katolska församling, Kungsträdgårdsgatan 12) i Stockholm.

I 1600-talets Japan förbjuds kristendomen och förföljelser tar vid. De kristna tillfångatas, torteras och tvingas att avsvära sig sin tro. Några unga jesuitpräster från Portugal beslutar sig för att på illegal väg ta sig in i Japan, för att hjälpa de förtryckta kristna och ta reda på sanningen bakom de otänkbara ryktena om att den medbroder som varit deras beundrade lärare skulle ha avfallit. Väl där, ställs de inför sitt livs svåraste prövning.

Martin_Scorsese_Berlinale_2010Filmskaparen Martin Scorsese har producerat en film baserad på Shusaku Endos Tystnaden. Filmen beräknas ha internationell premiär i slutet av 2016. Bland skådespelarna märks Andrew Garfield, Adam Driver och Liam Neeson.

1991年 遠藤 周作  小説家

Shusaku Endo (1923–1996) var en av Japans viktigaste författare i modern tid. Hans prosa behandlar allt från andra världskrigets grymheter till samtidens bristande hänsyn för inre mänskliga behov. I fokus står ofta moraliska och andliga dilemman, delvis som följd av att Endo tidigt konverterade till den katolska kyrkan. Efter litteraturstudier vid prestigefyllda universitet i Tokyo och Lyon inledde han en synnerligen framgångsrik författarbana som han senare beskrev som försök att ”sy om den västerländska kostym” som hans mor, som var varm katolik, hade klätt honom i. Redan i de första romaner som bär Endos signum ställs västerländska och japanska inställningar till kristendom, synd och skuld mot varandra. Denna kollision får sin fulländning i detta hans internationella genombrottsverk Tystnaden från 1966 – en historisk roman där Endo gestaltar kristendomens ankomst till Japan och dess följder.

Red. 2016-05-06

Mer information om filmen finns via denna länk

En intervju med skådespelaren Andrew Garfield utlagd på YouTube finns via denna länk