Engelsk kardinal mot Brexit

Cardinal_Cormac_Murphy_O'ConnorI Storbritannien har ännu en prominent kyrkoföreträdare uttalat sig mot landets utträde ur Europeiska unionen. ”EU är i sin summa större än sina enskilda delar”, skriver den engelske kardinalen Cormac Murphy-O’Connor i en kommentar som i torsdags blev offentlig i veckotidningen The Spectator.

Det gäller ”att bygga broar i stället för barriärer”, betonar den förutvarande ärkebiskopen av Westminster och ordförande i biskopskonferensen för England och Wales. Endast genom att vara medlem i EU kan landet ge ”ett avgörande bidrag” till en mycket nödvändig reformering av unionen.

Katolska kyrkan vill främja relationerna mellan länderna i stället för att skilja dem åt, framhåller Murphy-O’Connor. Kyrkan har funnit den europeiska idén god och med några förbehåll stött den. Han citerar påven emeritus Benedictus XVI när denne manade Europa att ”inte ge upp sig själv”.

Den 83-årige kardinalen påminde om att den europeiska integrationen under 60 år har medfört stabilitet. Ett utträde skulle kunna betyda att Skottland lösgör sig från Storbritannien. Man måste också fråga sig om inte relationen mellan Irland och Nordirland på nytt skulle belastas vid ett utträde ur EU.

Murphy O’Connor intar därmed samma position som sin efterträdare, kardinal Vincent Nichols. Den tjänstgörande ärkebiskopen av Westminster förklarade i mitten av april att om Storbritannien gick ur EU skulle landet ställas inför ”mer komplexa problem” än om det stannade kvar. I den katolska kyrkan finns det en stark tradition av övertygelse om att ”gå in på vägen mot söndring nästan oundvikligt leder till ytterligare splittring”, argumenterade Nichols.

Britterna röstar en 23 juni om de skall stanna kvar i EU. Enligt de senaste opinionsundersökningarna tycks det bli ett jämnt lopp.

Kathpress 2016-05-05