Turkiet: Erdogan förbjuder kyrkoinvigning

220px-Recep_Tayyip_ErdoganEfter att ha gjort sig av med sin långvarige politiske motståndare Ahmet Davutoglu slår den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan in på en ohämmad konfrontationskurs mot de icke-muslimska minoriteterna. Således tvingades den ekumeniske patriarken Bartholomaios I att ställa in sitt planerade besök i Özlüce den 7 maj, där han skulle ha invigt en kyrka.

Förbudet tolkas av observatörer som en punktstrejk riktad mot det ekumeniska patriarkatet. Bartholomaios ville i Özlüce i Bursa återinviga en gammal kyrka som hade renoverats. Områdets till största delen kristna invånare tvångsförflyttades av turkarna 1923, och kyrkan Hagios Georgios förföll. Först efter återuppbyggnaden av staden Bursa 2012 påbörjade dess biskop med hjälp av underjordiska kristna återuppbyggandet av kyrkan. I Özlüce lyckades han till och med få regionens borgmästare Mustafa Bozbey att ta hand om renoveringskostnaderna. Bozbey bjöd också in Bartholomaios att personligen återinviga kyrkan Hagios Georgios den 7 maj.

Strax efter det att Davutoglu tvingats bort förbjöd dock provinsguvernören Münir Karaloglu återöppnandet av kyrkan. Han är en av Erdogans skyddslingar, både han och Erdogan kommer från Rize vid gränsen mot Georgien. Karaloglu var tidigare placerad som guvernör över Van – där han hetsade mot de sista kvarvarande armeniska kristna i denna region. De kristna hade däremot satt stora förhoppningar till Davutoglo. Nyligen hade företrädare för det ekumeniska patriarkatet av Konstantinopel förhandlat med honom om hur fördrivna kristna skulle kunna återvända till Turkiet. Men med Erdogans envälde har dessa planer blivit obsoleta.

Kathpress 2016-05-10