Psykologen: Bota mitt bildningskomplex

Ibland verkar bristen på självförtroende ses som ett större problem än bristen på kunskap. En viss osäkerhet kring den egna kunskapen är något i grunden positivt. 

Hej,
Jag brukar titta på tv-programmet i vilket serietecknaren Liv Strömquist och akademiledamoten Horace Engdahl ger sig ut på en bildningsresa genom Europa.
Programmet har fått mig att fundera över det här med bildning. Jag känner allt som oftast att jag inte är tillräckligt påläst och kunnig, trots att jag läser mycket och pluggat flera år på universitetet. Hur ska jag ta mig an mitt bildningskomplex?
MVH Stina
SVAR: I jämförelse med ett bildningsväsen som Horace blir det nog plötsligt smärtsamt uppenbart för många att man inte kan ett jota. Vissa drabbas likt du av en identitetskris (andra blir snarare arga) och kanske frågar sig, »vad har jag gjort av all min tid, varför ägnade jag så mycket tid åt att titta på (infoga valfri amerikansk tv-serie) i stället för att läsa Goethe?« Kanske är det en hälsosam och helt relevant fråga.
Inte tillräckligt kunnig och påläst skriver du. För vad undrar jag? Att spontant kunna recitera en dikt utantill, eller bara allmänt verka som en djup källa till kunskap? Sådana drömmar tror jag många har. Risken när det handlar om bekräftelsebehov är att det blir en överkompensation och att komplexet snarare accentueras – som när folk säger att de gillar Kafka.
Själv har jag komplex för pinsamma kunskapsluckor i geografi och har planerat att plugga in den afrikanska kontinenten, egentligen mest för att slippa skämmas och ha större vinstchanser i TP. Det är ju visserligen en motivation – tyvärr inte stark nog att möta ansträngningen.
 
Det finns något sunt i att ha dåligt självförtroende – ett i dag väldigt laddat ord – när man inte kan något. Ibland verkar bristen på självförtroende ses som ett större problem än bristen på kunskap. Jag tycker att en viss osäkerhet kring den egna kunskapen är något i grunden positivt.
Kanske borde du i stället vårda ditt bildningskomplex. Att inse vad man inte vet är en bra början för att lära. Problemet blir ju om ditt komplex tystar dig eller skapar beröringsskräck med den bildning du eftertraktar. Komplexet blir då inte bara självuppfyllande utan får också en reell effekt på hur du lever ditt liv.
Till skillnad från andra vanliga komplex – utseende och klass – så är ju bildning i högsta grad tillgängligt. I praktiken inte längre bort än närmsta bibliotek. Men för att ta sig dit behöver man först acceptera de brister man har och sedan vara villig att anstränga sig. Horace förtydligar det i programmet – han har ägnat sig åt studier. Ägna dig åt det. I stället för att ägna dig åt ditt komplex.
Karoline Östman, leg. psykolog