Känn ingen sorg av Kristofer Folkhammar

Känn ingen sorg

Klicka för större bild!

Dikten är en del av vårt försök att utvinna poesi ur det svenska filmåret, som publicerades i senaste numret. Läs en introduktion till projektet här.

Hur närmade du dig uppgiften att poetisera Känn ingen sorg?
Jag irriterade mig ganska mycket på hur filmen ”poetiserade” i sig själv, så jag ville svara filmen med något som i sin form var tydligt och statiskt. ”Känn ingen sorg” säger filmen. Nähä. Vad är det man ska känna för att vara en såhär härlig och kokett stukad slyngel som alla ska gilla då? Och eftersom jag inte är någon konsekvent poet, och gärna använder motsägelser och splittrade resonemang för att undersöka en företeelse, skrev jag in en del saker som jag tycker att den där goa göteborgska gossen borde känna där han glider runt. Och så behövdes det ett ”jag” i texten, för att illustrera tänkbara positioner intill göteborgsgossen.

Är film något du även annars inspireras eller använder dig av i ditt skrivande?
Mycket faktiskt. Men jag brukar arbeta betydligt mer intuitivt. Det här är en ovanligt uttänkt och konceptuellt hållen text för att vara skriven av bara mig – metoden liknar mer hur vi brukar arbeta tillsammans i poesikollektivet G=T=B=R=G. I diktboken När han kysste mig förlorade jag allt är några av dikterna lyriska referat av filmer, i andra fall har jag använt repliker eller scenografiska detaljer som utgångspunkt. Jag antar att jag dragits till en intuitiv och improviserande metod för att det handlat om bögfilmer som jag känt mig solidarisk med. Att jag därför velat släppa loss på ett helt annat sätt, jämfört med när jag skrev om Känn ingen sorg. Boken laborerar med begreppet ”erfarenhet”, och i vissa dikter behandlar jag film som ett material ”man varit med om”: en uppväxtskildring klipps ihop och likställs med något jag eller någon jag känner varit med om, det jag och min älskare såg på och under skärmarna på en porrklubb sammanblandas, en tolkning av en film lyfts till ett generellt påstående. Sammantaget ett collage av filmiska slingor och livsvärldar.

Kristofer Folkhammar är poet och litteraturkritiker bosatt i Göteborg. Har utgivit romanen Isak & Billy (2011) och diktboken När han kysste mig förlorade jag allt (2012).