Roliga revanscher

Wild tales

Årets hittills roligaste tävlingsfilm (vilket den torde förbli, om inte Dardennerna och Ken Loach chockar) är Damián Szifróns Wild tales (Relatos salvajes). Argentinske Szifrón är främst känd för ett par tv-serier i sitt hemland, och en av dem, Hermanos y detectives, nyinspelades även för spansk tv. Kanske var det så bröderna Almodóvar upptäckte Szifron. Pedro och Agustín producerar Wild tales, vilket känns helt i sin ordning. Wild tales består av sex olika fristående episoder (med hämnd som gemensamt tema), som alla är dramatiska, oförutsägbara och komiska på ett sätt som onekligen påminner om Pedro Almodóvar, men med en touch av 90-talets ”hippt våld”-filmer, typ Lock, stock and two smoking barrels. I nästan varje episod dör någon, gärna under bisarra omständigheter. Bäst är episoden där Ricardo Darín (som ni kanske såg i Oscarvinnaren Hemligheten i deras ögon) är en sprängmedelsexpert som blir förbannad när hans felparkerade bil forslas bort. Szifrons film är underhållande, men inte så ”viktig”, det är inte satir utan smart konstruerade novellfilmer – så den lär inte vinna Guldpalmen. Däremot ligger den nog bra till för bästa manus.

En annan film som drog ned många skratt var Ruben Östlunds Turist, som hade premiär i Un certain regard i går. Östlund och hans team fick även stående ovationer och fina recensioner i dagens branschpress. Screen konstaterar bland annat att filmen ”would not have looked out of place in competition”. Läs mer om Turist i nya numret av FLM som kommer ut i dagarna!